THE NORTH FACE REEL ROCK FESZTIVÁL A TOLDIBAN MOZIBAN

A Touching the Void volt az utolsó hegymászófilm, ami Magyarországon moziban ment. Azóta semmi. Most a THE NORTH FACE REEL ROCK TOUR kicsit felkavarja az állóvizet. A világ legjobb sziklamászóiról készült filmek láthatók december 8-án este a Toldi moziban.Ueli Steck szakért a modern alpinizmusról, Chris Sharma megmutatja, hogyan kell megmászni minden idők legkeményebb útját, Dean Potter mászik és zuhan, Alex Honnold pedig megszólóz néhány big wall-t. Akit a nagy hegyek között a snowboard /sí is izgat, az ne hagyja ki a december 9-én esedékes vetítést! A világ legjobb freeride filmjét, a TEN-t lehet látni este hétkor, fél kilenckor pedig a Mount St Elias kerül a vászonra. Ez egy drámai síalpin film Alaszkából. A vetítésekre a belépő 800 Ft. Szóval nem drága. Bővebb infók a tovább után!

Sziklamászó és freeride filmek a Toldi moziban

időpont: December 8-9. 19.00-tól

Helyszín: Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.

Jegyár: 800 Ft

PROGRAM:

December 8. Toldi mozi

19.00

Origins: The Hulk

alpesi mászás

Peter Croft és Lisa Rands szabadon másszák át az USA egyik klasszikus alpesi falát, a Sierrákban lévő Hulk Wall-t. Az ötvenes éveiben járó Peter Croftot guruként tisztelik, ő kezdte el a Yosemite völgy mesterséges útjainak szabad átmászását, amivel máig ható iskolát teremtett. Lisa Rands egyike a legjobb bouldereseknek – az alpesi tereppel most ismerkedik.

First Round First Minute

sportmászás

Heroikus küzdelem Katalóniában – ebből a filmből megtudjuk, Chris Sharma hogyan mászta meg a világ legnehezebb sziklaútját, az 5.15d-re értékelt First Round First Minute-ot. A sportmászás legnagyobbja ezzel az úttal saját rekordját fejelte meg, 2008-ban pakolta fel a kaliforniai Clark hegység egyik sziklafalára 5.15b nehézségű Jumbo Love-ot. A Climbing magazin erről azt írta, hogy jelentősége az Action Directe-hez mérhető. Azóta még feljebb került a léc.

The Swiss Machine

alpesi mászás

A svájci Ueli Steck elsősorban kombinált mászásairól valamint a Himalájában és az Eigerein felállított sebességi rekordjairól híres. A film az Alpokban, a Himalájában és a Yosemite völgyben készült, Steck nem csak a legendás mászások történetét mondja el, hanem a modern alpinizmus ideológiáját is összefoglalja.

Alone On The Wall

big wall

Alex Honnold napjaink első számú szólómászója. Ebben a filmben az USA két emblematikus nagyafalas útját nyomja le kötél nélkül. Az első a Zion parkban lévő Moonlight Butress, ez  5.12 d nehézségű és 400 méter magas, a második egy Yosemite klasszikus –a Half Dome-on a Regular Northwest Face. Ez 23 kötélhossz, nehézsége 5.12a.

20.30

Down and Out, and Under

sportmászás

A film hősei Tasmánia tengerből kiálló szikatornyain és Ausztráliában másznak új utakat. Saját bevallásuk szerint ilyen kalandot az embernek életében egyszer be kell vállalnia, többször nem!

The Hardest Moves

boulder

Daniel Woods és Paul Robinson turnéja a világ legnehezebb boulder kunsztjain. A két mászó hihetetlen edzésprogrammal készül fel a néhány mozdulatból álló boulder problémák megoldására – a napi 100 egykezes húzódzkodás itt csak a belépő.

Fly or Die

alpesi és sportmászás +BASE

A film főszerepében Dean Potter, korunk legizgalmasabb sziklamászó személyisége. Újabban BASE ernyővel a hátán szólózik olyan utakat, mint az Eiger északi falán a Deep Blue Sea (IX-). Ha szólózás közben valami gikszer adódik, néhány másodperc zuhanás után kinyitja az ejtőernyőt és biztonságosan földet ér. Észbontó felvételek a totális szabadságról.

Yosemite varázs – ’10

big wall

Pajor István filmje a Yosemite völgyről. Az 1991-ben készült felvételeken olyan emblematikus magyar sziklamászók bukkannak fel, mint Rácz Zsolt, Nádasdi Oszkár és Berecz Gábor. Hőseink A4-et tolnak a Leaning Toweren.

December 9

Sí és snowboard freeride filmek

19.00

TEN- A Cameraman’s Tale

freeride

Guido Perrini a világ elsőszámú freeride operatőre. Kedvenc felvételeiből összerakott egy filmet – ami számos rangos elismerést söpört be. A vásznon a műfaj legnagyobbjai  – Henrik Windstedt, Xavier de la Rue, Geraldine Fastnacht és Jeremy Jones veretik lefelé szűzhavas lejtőkön. A mozi olyan ügyeket feszeget, mint snowboard és a sízés fejlődése az utóbbi 20 évben, emellett láthatunk néhány olyan lavinát amitől a jeges víz veri az ember hátát.

Free Radicals – 11- The Unpublished

freestyle sí

A Free Radicals nevet viselő svéd freeride csapat a kilencvenes évek elején jött létre. A síző srácok járják a világot és legdurvább dolgokat művelik  amit lehet. Felvételek Alaszkától az öreg kontinensen át Japánig.

20.30

Mount St. Elias – 2 óra

Két osztrák és egy amerikai síalpinista heroikus küzdelme az elemekkel az Alaszkában lévő Mount St.Elias hegyen. Bár a csúcs „csak” 5489 méter magas, megmászása kemény küldetés. A sarkkörön vagyunk, ahol amúgy sem baráti az időjárás, pláne nagy magasságban. Axel Naglich, Peter Resmann és John Johston  célja hogy a csúcsról a tengerszintig síeljenek. Ezen a hegyen lehet beadni a legnagyobb csúszást – ezt angolul biggest ski descentnek mondják. Az előbb említett uraknak nem jön össze a kaland. Két részletben csússzák meg az 5489 métert. A trió 2007-ben májusában nem tudott feljutni a csúcsra, de azért 4500 méterről lecsúsztak a tengerig. Augusztusban aztán visszatértek, borzalmas körülmények közt felmásztak a hegy tetejére és lesíeltek addig amíg lehetett. A film átismétli, kik és hogyan próbálkoztak a heggyel illetve a kísérletek során hányan vesztek oda.

Forrás: Kollmann András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük