Oktatónk beszámolója az MHOK lavina workshopról

Oktatónk, Vainel Gergely Gyula, alias Jzy, 2024. március elején részt vett az MHOK által szervezett lavina workshopon a Magas-Tátrában – beszámolóját alább olvashatjátok.

***

Lovas gyorsasággal érkeztünk meg a Zöld-tavi menedékházhoz. Ugyanis a 2 óra 30 perces menetidőt sikerült leloholni 1 óra 40 percre. Az utolsó 10 percben elengedtem a vágta tempót és élveztem a téli sötétséget a milliónyi csillaggal. A péntek késő esti vacsorát ekkor zabáltuk fel, szerencsénkre, mert a többiek még időben kikérték nekünk. Egy kis ismerkedés után kiderült, hogy 2 demonstráló és 6 résztvevő van.

Szombat reggeli után habár a bárban maradtunk, egy laptopos, TV-s demonstrációt láthattunk hallhattunk: Bódis Palitól és Sántha Gergőtől. Egy rövidebb lavina áldozat és mentésről szóló anyagot pörgetett át. Ennek főbb forrása az American Avalanche Association volt. Hallottunk egy picit a pieps működéséről, egyéni és csoportos keresésről, a szondázásról, a lapátolási technikáról, kaptunk pár számadatot, meg olyan instrukciókat, amivel könnyebben taníthatunk. Mivel a MAHOE-sok már pár éve ezen tematika szerint tanítanak, Pali gyakorlati megjegyzései is hasznosak voltak. Mivel mindvégig idő hiányában voltunk, így tudtuk hogy sok minden ki fog maradni, de örültünk, annak ami volt.

Még a délelőtt folyamán a Késmári északi fala alá mentünk, hogy leteszteljük csapatos lavina keresésünk, mozgásunk. Véletlenszerűen alkottunk 2 db 3-as csoportot, 1-1 “felügyelővel”. Nem látva a másik csapatot, ástuk el a “szonda-testeket” majd cseréltünk oldalt, hogy a keresős feladatot teljesítsük. Különböző scenariokat próbáltunk ki: demokratikus és autokrata, egy eltemetett és több és ezek kombinációit. Majd “váratlanul” LAVINA ordítással már indult is a stopper. Nem pánikol, rápillant az órára, mentőhívás, terepszemle és már állítottuk is át a piepsünket keresésre. A feladatokat elvégezve örömfelhőben úszkáltunk: a felügyelők megdicsértek minket, hogy milyen hamar és precízen oldottuk meg a feladatokat. (Annak ellenére is, hogy most először mozgott együtt a csapatocska. Fckyeah.)

Bemegy ház

Kikér leves

Kimegy terep

Délutáni programunk az EC es ECT terep tesztek voltak. A Karbunkulus keleti oldalában ástunk ennek megfelelő helyet. Előkerült a lapát, szonda, hőmérő, nagyító, … Miután a nap eltűnt, a pehelykabátok is felkerültek a tulajdonosaik testére, aki fázott, az meg önkéntesen többet ásott. Szépen megvizsgáltuk a hószemcsék méreteit és formáit, beírtuk a hőmérséklet és helyszín adatokat a terep jegyzőkönyvbe, hogy majd abból dolgozzuk ki a házban a “snow pit profile chart”-ot. Demonstráció után visszaástuk a rést (a pajzson) és máris baktattunk a házba, a vacsoránkhoz.

Vacsora után egy kis magyarázatot kaptunk, hogy töltsük ki a profilt és mindenki egyénileg megcsinálta, összevetette. Ennek kiértékelésre a napi csúszás miatt, csak vasárnap délelőtt került sor. Az este gyorsan eltelt, a reggel hamar jött.

Vasárnap reggeli után tehát ezt folytattuk, “új” fogalmakat vezettünk be, mint gradiens, egy csomó lavina problémáról beszélt Gergő és fejtágítást kaptunk egy nagyon profi “hajónapló” kitöltéséről is, amit persze hegyen használnak.

Az idő átment csöpörgősbe, így közösen a lemenet mellett döntöttünk.

A végén még volt egy workshop értékelő kör is. Megköszöntük egymás idejét, energiáját és friss gondolatokkal vonultunk le a Hegyről.

 

Bódis Pál, Sántha Gergő által felhozott témák:

Lavina áldozat keresés és mentés

Kockázat elemzés és döntéshozatal, hótakaró stabilitás tesztek, hóprofilelemzés

Hótakaró stabilitás tesztek és hóprofilelemzés gyakorlati bemutatója: EC, ECT