SZM1 tanfolyam meg Alapfokú? MIVAN?? – Avagy melyik sziklamászó tanfolyamot válasszam?

Beltéri mászásban vérszemet kapott lelkes mászóban a tavasz beköszöntével szinte menetrendszerűen felmerül az  igény, hogy jó lenne ezt a sportot annak rendeltetésszerű helyén, a sziklán végezni. A gondolatot tett követi és — jó esetben — beleveti magát a nagy sziklamászó tanfolyamkeresésbe. Talál is lehetőséget szép számmal: tavasztól-őszig, hétvégitől az intenzív képzésig, rövidtől a hosszúig és nem utolsó sorban, olcsótól a drágáig.
Oldalakon át lehetne részletezni, milyen tanfolyamok léteznek. Ebben a rövid összefoglalóban az Ujjerő HSE által kínált két alapszintű tanfolyamot szeretnénk bemutatni Neked.
Az egyik, a még tradicionális sziklamászás alapjaira épülő Alapfokú Sziklamászó Tanfolyam.
Itt az egy- és több kötélhosszas, előre kiépített vagy részben tradicionálisan biztosítható középhegységi sziklamászó utak mászásához szükséges tudásanyag elsajátítása a cél. A tanfolyam végeztével tehát nem csak a sziklamászó udvarok nyújtotta “biztonságos” sportmászásra leszel képes, hanem több kötélhosszas sportutakba is belemerészkedhetsz. Tudni fogod, hogy két távolinak tűnő nitt között hogyan teheted saját köztessel biztonságosabbá mászásod, vagy mi tévő legyél, ha csak egy kósza szög árválkodik a standodban.

Bár ez a tanfolyamtípus az alapoktól indul, jó, ha van valamennyi tapasztalatod, mert a „nulláról” kezdve elég intenzívnek hat a képzés. Nemcsak a nyakadba kapott rengeteg információt kell feldolgoznod, hanem a szikla, a mászás, a magasság adta új élményekkel is megkell birkóznod, ami néha külön-külön is kihívás tud lenni, nemhogy egyben.
Ha viszont köteles mászótermekben (és/vagy sziklán) már otthonosan mozogsz, partnered biztosítása nem okoz problémát, előlmászás sem feltétlenül újdonság számodra és nem kap el a hidegverejték ha 5 vagy V-össel jelölik egy út nehézségét, akkor nagy valószínűséggel jobban fogod bírni a kiképzést.

A másik a Sziklamászó SZM1 Tanfolyam. Ez a pár éve bevezetett moduláris képzés alaptanfolyamainak első állomása.

Ebben az oktatási formában a régi rendszer tananyaga lett szétbontva három egységre. Az egy kötélhosszas sportmászás (SZM1), több kötélhosszas sportmászás (SZM2) és tradicionális mászásra (TRAD). /sportmászás: végig biztosított sziklafal, a biztonságos mászáshoz saját ék elhelyezése nem szükséges/ Ez a képzési forma már a nemzetközi hegymászó oktatási rendszerhez (UIAA) illeszkedik.

Az SZM1 tanfolyamon az alapokat tanulod meg, vagyis hogyan tudsz biztonságosan mászni egy kötélhosszas kiépített (nittelt) sziklamászó udvarokban. Az előforduló összes lehetséges szituációt elemezzük és ezek menetét, megoldásait sajátítjuk el, többek között a szükséges eszközök használatát, a biztosítást, előlmászást és leereszkedèsi (átszerelési) technikákat. Az SZM1-hez kapcsolódó elméleti anyagok a következő témákat vesézik ki: eszközismeret, elsősegély, objektív és szubjektív veszélyek, mászások fajtái, mászóetika, környezetvédelem, mászás fizikája, kőzetismeret.
Ha elsajátítottad ezt a tudást, szereztél elegendő maszótapasztalatot (kb. 100 előlmászott út) és érdekelnek a nagyobb, akár több száz méter magas sziklák, akkor érdemes jelentkezned SZM2-re. Itt már a több kötélhosszas, sportmászáshoz szükséges fortélyokat tanulhatod meg.
A TRAD képzés pedig a saját eszközök, aktív- passzív ékek elhelyezésében, speciális standépítési pontok elsajátításában segít.

Ez a fajta oktatási metodika lehetőséget ad teljesen kezdő mászó számára, hogy lassabb tempóban, kevesebb anyagot, alaposabb gyakorlással sajátíthasson el, illetve csak annyi tudásanyagot vegyen magához, amennyire szüksége van.

Ha párhuzamba akarjuk helyezni a két képzést:

Alapfokú

 • Szélesebb tudásanyagot biztosít. Egy- és több kötélhosszas, kevéssé kiépített utak mászására kínál megoldást.
 • Nagyon alapszintű, de tapasztalattal rendelkező mászóknak ajánlott
 • Intenzívebb oktatásmenet, viszont kisebb az egy anyagrészre jutó gyakorlás
 • Oktatási időtartam: 8-9 nap.
 • A tanfolyam díja az SZM1 tanfolyammal összehasonlítva magasabb.

SZM1

 • Csak egy kötélhosszas sziklamászó udvarokban tanít meg biztonságosan mozogni.
 • Teljesen kezdő mászók számára is ajánlott ez a képzés.
 • Kevesebb anyagot ad le, de több lehetőséget biztosít a gyakorlásra. Egyes modulok között a mászónak lehetősége van gyakorolni az azt  megelőző képzésen tanultakat. Így elegendő akkor továbblépnie a következő szintre (SZM2) ha már rendelkezik megfelelő tapasztalattal.
 • A SZM1 modul, önmagában véve rövidebb: 6 nap
 • A teljes moduláris képzés időtartalma körülbelül a duplája az Alapfokúnak: SZM1+SZM2+TRAD összesen: 13- 15 nap (nem minden modul végezhető azonnal a másik után)
 • A tanfolyam díja modulonként alacsonyabb, a 3 tanfolyam díja összesen magasabb az alapfokú tanfolyaménál.

Reméljük a fentebb leírt tájékoztató segít valamelyest elrendezni benned, melyik képzés számodra a praktikusabb. Ha még maradt benned megválaszolatlan kérdés, keresd fel bármelyik tanfolyam vezetőjét, szívesen válaszolnak bármilyen (mászással kapcsolatos) kérdésedre.