Oktatóink, edzőink

Horn-Barta Attila (Tallér), egyesületünk alelnöke és oktatója. 1993 óta koptatja a mászócipőit, az alpesi falakon mozog a legotthonosabban. A TF-en OKJ-s Hegymászó Oktatói és Edzői képesítést szerzett.

Jelentősebb útjai:

Szlovénia, Júliai Alpok, Triglav Északi fal: Helba Smer (VI, A1(VIII-) / 650m)
Görögország, Meteora: Thessalische Schallmauer (VIII- / 250m)
Svájc, Urner Apl, Gross Furkahorn: Conquest of paradise variáns (6c+ / 140m)
Szlovákia, Magas Tátra, Ökörhát torony: Stupid Wall (VII- / 150m)

Vörös Tomi, egyesületünk alelnöke és oktatója, az Ujjerő Boulder Terem egyik alapítója és tulajdonosa. 2003-ban kezdte a mászást. A mászás valamennyi válfaját kipróbálta, de kedvencei az alpesi mászás, a sportmászás, illetve a boulderezés. A TF-en OKJ-s Hegymászó Sportedző és Sportmászó Sportedzői képesítést szerzett. Alapfokú, illetve nyári magashegyi tanfolyamokon oktat és sportmászó edzéseket vezet az Ujjerő Boulder Teremben.

Jelentősebb útjai:
Dolomitok, Cima Grande: Comici (VII, téli megmászás szabadon)
Paklenica: Funky Shit 7c+
Tündérszikla: Kaszáspók

1 Bodó Máté az egyetemi mászások atyja, az Ujjerő jobbkeze. A TF-en sportmászó edző, sportmászó oktató képesítést szerzett. 2008-ban ismerkedett meg a mászás világával ami egyből magával ragadta és élete meghatározó részévé vált. 2010 óta tart mászóedzéseket, sziklamászó kirándulásokat főként egyetemi hallgatóknak. Elsősorban a boulder mászás kültéri formáját kedveli, de rendszeresen ellátogat a környező országok kisebb és nagyobb falaira is. A lényeg hogy, a természetben jó társasággal lehessen.
aTOM Agócs Tomi egyesületünk segédoktatója. 32 éves, 2010-ben ismerkedett meg komolyabban a mászással. Eleinte csak a boulder stílus, majd 2011-től a köteles és nagyfalas mászás is bekerült a kedvencei közé. Több mint a fél életét ennek a sportnak az űzése és az oktatása teszi ki. Egyesületünknél végezte el az alapfokú sziklamászó tanfolyamot (2011), illetve a téli magashegyi tanfolyamot is (2013). A TF-en végzett OKJ-s sportmászó oktatóként (2013) és 5 évet sportmászó edzéseket vezetett az Ujjerő Boulder Teremben gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt. Ezután következett egy 4 éves stoppos-sziklamászós-hátizsákos bandukolás, ami idő alatt Patagóniától egészen Kanadáig utazott és számos helyen és kőzeten sikerült csiszolni a tudását párjával karöltve. Jelenleg személyi és csoportos edzéseket tart. A motiváció igazi megtestesítője.

Jelentősebb eredményei:

Brazília, Tabuleiro: Torres del Pánico (7b OS) 330m
Yellowstone N.P.: East Buttress (VII) 620m
Arco, Monte Colodri: Zanzara (7a+) 300m
Kis-Gerecse: Harangok (8b)
Ecuador, Chorrera de San Juan: La Bestia (8a+)
Peru, Arequipa: Sumaq (7C OS)

Vainel Gergely Gyula 2012-ben elvégezte a TF hegymászó sportedző OKJ-s képesítését és hobbija így lett életforma. Hosszútávban szeret gondolkodni. Igazi stratéga. Téli mászások hidegtűrő fenegyereke.

Elvetemült mászótársaival (K.D, R.A.) M5-s fokozatban nyitottak téli utat a Magas-Tátrában. De mivel ez A Tátra, ezért csak M4-et írtak a kulcs áthajlásra. (Tre Amici, M4+, 400m). Kedvelt minimum mászóút paraméterei: 2 órás beszállás és 500 méteresnél nagyobb hossz, -20 Celsius fok alatt. Néha bátorságot merít és mászóteremben is megjelenik, ahol a könnyű utakban inkább lefelé potyog. Egyébként sziklán még sose esett a 15 éves mászása során.

Ezek ellenére hihetetlen és szerencsés, hogy ilyen utakban is felhúzták:

Téli körülmények között:

  • Ortler NortWand, D+, 1200 m, 70 fok – ahol minden elkezdődött
  • Hochjochgrat, D-, IV-V, A0 – mert szeret a Zsigmondy Fivérek nyomdokaiba lépni
  • Tupa Blada, M6-, 400 m – Mászótársa ezt írta: „Az utat 3:40 alatt másztuk meg, ami a kaller szerinti 6 órához képest elég imponáló.”
  • Pitztaler Eisexpress, 1700 szint, 55 fok – a 4 északi falas 12 órás szintidő helyett 7 órás Radnótis erőltetett menettel

Nyári körülmények között:

  • Via degli Amici, VI+, A2 / VIII-, 1000 m R3-4 (trad) – köveken kívül még a tömbök is mozogtak
  • Superdirektissima, V+, A3, 500 m – a Magas-Tátra régi klasszikusa, a trad világ egyik ékköve
  • Boomerang, VI-, 1000 m – lazáskodás, az út 3/4 -ét előre mászta
  • Weg der Freunde, VI-, 1100 m – uuuh, ezt is nagyon élvezete

Ezen ízelítő mászások után kijelenti, hogy stabil UIAA 3-ast tud mászni.

Eddigi 16 fotókiállításával a fent tapasztalható emberi fejlődést is szeretné lehozni, művészi szintre emelni, mindazt láttatni, hogy van a szenvedés végéhez vezető út. Blogja: https://vainelgergelygyula.wordpress.com/