THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL

2011. november 16-án és 17-én zajlik a Corvin moziban az év talán legizgalmasabb filmfesztiválja a THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL. Mindkét este a világ legnívósabb extrémsport filmjeivel találkozhatunk. A kínálatban sziklamászás, snowboard, sí, slackline, siklóernyő, speedride és bázisugrás szerepel. A fesztivál különös fűszere a helyszín – a Corvin mozi kimagasló minőségű projektorai és hangtechnikája a 3D filmek vetítésére hivatott, úgyhogy ezek a látványos extrémsport filmek szinte leugranak majd a vászonról!


A fesztivál egyik húzófilmje a Hanuman Airlines. Ez egy nepáli siklóernyős pilóta és egy nagypályás hegymászó serpa kalandját mutatja be. Hőseink nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a Mount Everestet. Innen akartak lerepülni kétszemélyes siklóernyővel. Megcsinálták. A harminc perces film a nepáliak szemével láttatja a Himaláját. A THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁL brutálisan jó snowboard és sí filmeket kínál. A többszörös snowboard freeride világbajnokról, Xavier de La Rue-ről készült Timeline Special Edit. A Retallack című filmben pedig a többszörös X-Games győztes Tanner Hall-t láthatjuk síelni olyan porhóban, aminek láttán az ember azonnal csatolná a sílécét.

Fajsúlyos filmblokk várja a sziklamászókat! A Projekt Down Wall napjaink két nagypályás sziklamászó – Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson kalandját örökíti meg az El Capitanon. Heteket töltenek az 1200 m magas falon, a cél az hogy tisztán másszák meg a legnehezebb utat. Akik konyítanak valamit a műfajhoz talán sokat jelent, hogy itt a legkönnyebb kötélhossz is 5.13 (8+) nehézségű. Sportszakmai szempontból különös jelentősége van a Cold című filmben. Ez egy nyolcezres hegycsúcs, a Gashebrum II. első téli megmászását mutatja be – mottóként csak annyit: fitnesz-wellness -50 alatt.

A fesztiválnak magyar vonatkozása is van! A PlayGravity 2 című filmben a két magyar siklóernyős szupersztár, Takáts Pál és Kézi Gábor a világon először kivitelezik az infinity tumbling manővert tandem siklóernyővel. Emellett lesz egy extrémsportolók és természetvédők együttműködését bemutató film – ázsiai keselyűket mentenek a Flight for Survival moziban.

A filmek mellet, hogy a fesztivál még érdekesebb legyen, egy Magyarországon még ismeretlen sportág, a slackline mutatkozik be! A Corvin mozi aulájában rendezik az első hazai versenyt! A másik sportesemény pedig a Mozgásvilág-T-Rock húzódzkodó verseny. Aki itt nyer, egy kabáttal lesz gazdagabb.

Már csak azért is érdemes eljönni a THE NORTH FACE REEL ROCK FILMFESZTIVÁLRA, mert a mozijeggyel a Mountex üzletekben ajándék téli szájvédőkrémet kapsz, a Trek and Travel üzletben pedig -25%-os kezdvezményt adnak- ha bemutatod a Corvinos jegyet!

Pár perc ízelítő a fenti filmekből:

Programok:

November 16

18.00-18.50 GIBBON SLACKLINE VERSENY, MOZI AULA

Kabos terem 19.00 REEL ROCK BOULDER AND SLACK

Sketchy Andy -slackline
Egy őrült slackline (kötéltánc) nagymester kalandjai. A szaltó csak a belépő.

Obe and Ashima -boulder
Egy kilenc éves világklasszis kiscsajt egy nagymester okít.

Project down wall – nagyfal+sportmászás
Tommy Caldwell az El Capitanon villant hardcore utat. A legkönnyebb hosz 5.13 (8+).

Jávor terem 19.00 REEL ROCK AIR 1

Hanuman Airlines -siklóernyő, Mount Everest
Egy tehetséges nepáli siklóernyős pilóta, Sanubabu és egy nagypályás serpa, Lapka elhatározták, hogy tandemernyővel lerepülnek a Mount Everest csúcsáról. Megcsinálták. Hihetetlen film.

Coloured Sky -siklóernyő, acro
Siklóernyőzés a Pireneusokban lévő Organyán. Bár vannak benne brutál akciók ez a film attól szép, hogy más mint az összes többi siklóernyős action film.

20.00-20.40 MOZGÁSVILÁG-T-ROCK HÚZÓDZKODÓVERSENY

Kabos terem 20.45 REEL ROCK BIG WALL & ICE ICE BABY

Ice Revolution -jégmászás
Jégmászás kanadában egy 100 méteres vízesés mellett. A vízpermet a sziklára fagy, ezen nyomja Will Gadd.

Race for Nose – nagyfal, speed
Sebességi mászás az El Capitanon. Dean Potter most ejtőernyő nélkül mászik 1200 métert 2 óra alatt.

Cold -expedíciós mászás, 8000-es
A Pakisztánban lévő nyolcezresek eddig ellenálltak a téli expedícióknak. Simone Moro és Denis Urubko oda mentek és -50°C-ban megmászták a Gashebrum II-t.

Jávor terem 20.45 REEL ROCK AIR 2
PlayGravity 2 -crossover extrémsport
A Play gravity sorozat alapjaiban formálta át az extrémsport filmezést. Ebben a filmben minden benne van – snowboard és speedride, bázisugrás, kitesurf, hullámlovaglás valamint a két magyar siklóernyős világsztár, Takáts Pál és Kézi Gábor először nyomnak infinity tumblingot tandem siklóernyővel.

Kabos terem 22.00 REEL ROCK BAFFIN

Asgard project – nagyfalmászás, Baffin
Egy mindent vivő sziklamászófilm a Baffin szigetekről. Vér verejték és könny by Leo Hulding. Egy elsőmegmászás története a sarkkörön túl.

Jávor terem 22.00 REEL ROCK AIR 3
Flight for Survival -siklóernyő+természetvédelem
Igazi csemege azoknak, akik máshonnan akkarják látni a Himaláját. Ez a film az ázsiai keselyűpopuláció szemszögéből mutatja meg ezt a világot. Egy elkötelezett siklóernyős tandemrepüléssel próbálja a világgal megkedveltetni ezt a nem annyira vonzó fajt.

November 17

Kabos terem 19.00 REEL ROCK FREERIDE SKI&SNOWBOARD

Azadi – freeride sí és snowboard
Ferreide sí és snowboard az indiai Kashmirban. Itt a felvonó 4 ezer méter magasra megy, állati sok a hó. A filmben a helyi májerek elmondják – mi fán terem a csúszás a Himalájában.

Timeline – freeride snowboard
Xavier de La Rue francia snowboard isten már annyiszor megnyerte a world freeride tourt hogy már talán ő maga is unja. Ebben a filmjében új kihívásokat keres. Guido Perrini operatőrsztár a garancia arra, hogy igazán szép képeket látunk majd.

Jávor terem 19.00 REEL ROCK MIX

Hanuman Airlines -siklóernyő, Mount Everest
Egy tehetséges nepáli siklóernyős pilóta, Sanubabu és egy nagypályás serpa, Lapka elhatározták, hogy tandemernyővel lerepülnek a Mount Everest csúcsáról. Megcsinálták. Hihetetlen film.

Free Radicals -The Sunny Side – freeski/freeride
Hárdkór skandináv sícsapat világ körüli útra indul hogy megússzák a hosszú és sötét sarki éjszakát. Zermett, Cortina, Alaszka de van még Görögország is no meg a freeride aranybánya La Grave is.

Kabos terem 20.30 REEL ROCK HIT THE ROAD

One for the Road -freeski és freeride
Amint ez a mozi elkezdődik, nyomban a lábunk alatt érezzük azt a száraz és ritka porhavat, ami a amerikai Szikás hegységre jellemző. Country szagú karcos western, őrült freeskierekkel. Mintha Johnny Cash narrálná.

Jávor terem 20.30 REEL ROCK PETZL ROCK +MACHINE
Petzl Rock Trip -sziklamászás
Jilotepec egy isteni mászóhely hely Mexikóban. Az 1960-években fedezték fel ám feledésbe merült egészen addig amíg a Petzl csapat oda nem ment.

Tuzgle – boulder és sziklamászás
Egy vulkán Argentínában, benn a sivatag közepében. Néhány mászó pedig a hely érintetlensége miatt odamegy.

The Swiss Machine -alpesi mászás
A svájci Ueli Steck elsősorban kombinált mászásairól valamint sebességi rekordjairól híres. Megnézzük hogyan edz és a modern alpinizmus ideológiáját is összefoglalja.

Kabos terem 21.45 REEL ROCK TANNER HALL
Retallack -sí
Tanner Hall már annyiszor nyerte meg freeski kategóriában a sportág olimpiájának számító X-Gamest, hogy már nem tudja is tudja megszámolni. Ennek ellenére töretlen lelkesedéssel csúszik parkban és az Isten háta mögötti lejtőkön.

Jávor terem 21.45
Mount St Elias -síalpin, azoknak akik nem látták tavaly
Két osztrák és egy amerikai síalpinista heroikus küzdelme az elemekkel az Alaszkában lévő Mount St.Elias hegyen. Bár a csúcs „csak” 5489 méter magas, megmászása kemény küldetés. Húzósabb, mint pár nyolcezres.