Golden Piton Awards

A Golden Piton Awards-on évek óta azokat a mászókat díjazzák, akik az adott évben alapvetően hatással voltak a mászás színtereire, a különböző mászóstílusokban elért kimagasló teljesítményükkel.

2008 győztesei kategóriánként

Sportmászás: Chris Sharma

Sharma 2008-ban a 75méter hosszú erősen áthajló „Jumbo Love” (5.15b) első megmászásával nyerte el a díjat. Az út Californiában található, a Clark Mountainben egy mészkő amfiteátrumban.

Chrisnek september 11-én sikerült egészben kimásznia az utat, három évvel azután, hogy először próbálkozott vele. A mászás során összesen 14 köztest akasztott, óriási eséseket kockáztatva ezzel.

A sportmászásban még kiváló teljesítményt nyújtó mászók:

Adam Ondra, a 15éves cseh mászófenomén olyan utakat mászott szerte Európában, mint az „Action Directe” (5.14d), vagy Alex Huber „Weise Rose” (5.14d/15a) útja.

Patxi Usobiaga, az „Action Directe” (5.14d), a „Fabela pa la Enmienda ” (5.14d) megmászásáért és Home Sweet Home (5.14c) On-Sight-jáért.

Tradicionális mászás: Beth Rodden

Beth az Yosemite Völgyben található „Meltdown” megmászásáért kapta az elismerést. 40 napot dolgozott az úton, 2007 szeptemberétől, 2008 februárjáig, dacolva a szalagsérülésével, egy elképesztő kulcshellyel és némi hóviharral.

A „Meltdown” valószínűleg a legnehezebb trad út lett Amerikában, amit ezidáig még nem ismételt meg senki.

A tradicionális mászásban még kiváló teljesítményt nyújtó mászók:

Ethan Pringle, olyan 5.14-es nehézségű ismétléseket produkált, mint a „The Path”, „Cobra Crack”, „China Doll”, és az „Orangutan”

Matt Segal, a Coloradoban található 8 méteres tetőrepedés, az „Orangutan” első szabad megmászásáért kapott elismerést

  Boulder: Paul Robinson

  A 21 éves Robinson keményen tolta végig a 2008-as évet. Több, mint 80, V11-es, vagy nehezebb bouldert mászott, valamint figyelemre méltó helyezéseket ért el több rangos boulder kupán is. Néhány a megoldott problémák közül: „Terremer” (V15/16), „Midnight Express” (V14), „The Fly” (V14), „Amandla” (V14), …

  A nagyszerű szezonnak sajnálatosan egy sípcsont törés vetett véget októberben, mikor Paul leesett egy Magic Wood-i boulder utolsó mozdulatából.

  A Boulder kategóriában még kiváló teljesítményt nyújtó mászók:

  Lisa Rands, a Buttermilkben található „The Mandala” (V12) első női megmászását hajtotta végre

  Tyler Landman, szeptemberben megismételte Chris Sharma boulderét a „Practice of the wild”-ot (V15), Magic Woodban

   Big Wall: Tommy Caldwell

   Tommy Caldwell teljesítménye a nagy falakon páratlan. Már kétszer is megnyerte a Big Wall Free Climbing GP-t, és a 2008-as évben is utolérhetetlen. Juniusban redpoint stílusban megmászta a Kapitányon található „Magic Mushroom”-ot (VI 5.14a), amely a falon a legnehezebb összefüggő szabad mászás. Az út első szabad megmászása is az ő nevéhez fűződik, melyet szintén 2008-ban vitt véghez, társával Justen Sjonggal.

   A Big Wall kategóriában még elismerést kaptak:

   Yuji Hirayama és Hans Florine a „Nose” sebességi rekordjának kétszeri megdöntéséért. Az első kísérletre 2:43:33 alatt mászták meg az utat, a másodikra még ennél is job időt futottak: 2:37:05

   Nico Favresse és Sean Villanueva a „Secret Passage” (5.13c R) első megmászásáért. Az út kilenc 5.12/13-as nehézségű hosszt tartalmaz, melyből három „R”-besorolást kapott a hosszú runoutok és a gyenge biztosítási pontok miatt.

    Alpinizmus: Fumitaka Ichimura, Yusuke Sato, Katsutaka Yokoyama

    Avagy a Giri-Giri Boys. A fiúk a jelen kor szamurájai. Az elismerést azzal érdemelték ki, hogy egybefűztek két szélsőségesen nehéz utat a Denalira.

    Május 11.-én indultak el az „Isis Face”  nevű úton (5.8, M4, A1, 60fok, 2200m) a South Buttress csúcsáig, ahonnan leerszkedtek a Kahiltna Gleccserig, majd 15.-én nekivágtak a „Slovak Direct”-nek (5.9, 100fok, 2750m) majd 18.-án, az egy hetes mászást követően épségben ereszkedtek le a hegyről.

    Az Alpinizmus kategóriában elismerést kaptak még:

    Rolando Garibotti és Colin Haley a januárban mászott Torre Traverzért (Cerro Standhardt, Punta Heron, Torre Egger, Cerro Torre)

    Ueli Steck és Simon Anthamatten, a „Checkmate” (VI, M7+ vagy M6 A0, 85fok, 2000m) első alpin-stílusú megmászásáért a nepáli Khumbu Völgyben található Tengkangpoche északi falán.

     Szóló mászás: Alex Honnold

     2007-ben, mikor Alex 23éves volt egy szép szeptemberi napon megszólózta az „Astroman”-t (V 5.11c) és a „Rostrum”-ot (V 5.11c). Már ezzel a teljesítményével bekerült a neve a történelem könyvekbe olyan emberek nevei mellé, mint Peter Croft, vagy John Bachar. 2008 áprilisában 83 perc alatt szólózta meg a Zionban található „Moonligth Buttress” (V 5.12) nevű közel 400 méteres, lábgyilkos repedést. A mászás során csak egy mászócipőt, egy ziazsákot és egy i-Podot vitt felszerelésként.

     Szeptember 6.-án a Half Dome-ra szólózta a „Regular Northwest Face” (VI 5.12a, 23 hossz) utat amivel végkép bebizonyította, hogy a szólmászás legnagyobbjai közé tartozik. Sőt, 2008-ban ő a legnagyobb.

     A Szóló mászásban még elismerést kaptak:

     Dave Turner a Cerro Escudo-ra mászott „kapszula”-stílusú 34napos szólójáért.

     Steph Davis, a Castleton Tower északi falának (5.11a 110m), valamint a Coloradoban található „Pervertical Sanctuary ” (IV 5.10d), szóló megmászásáért.

      Az Év Áttörő Sikere: Alex Johnson

      A 2008-as Boulder Világ Kupát június 6-7.-én rendezték Coloradoban, Vail-ben, ahol a világ legjobb női versenyzői is – köztük Lisa Rands, Alex Puccio, és Anna Stohr – próbára tették képességeiket. A versenyen a közönség nagy meglepetésére az alig ismert Alex Johnson állhatott a dobogó legfelső fokára.

      Alex 1999-ben kezdett el mászni Wisconsinban. A jó nemzetközi teljesítményei és a gyorsmászásban elért eredményei ellenére sokáig nem került a figyelem középpontjába. Vail volt az első Világversenye, az itt elért sikert nehéz mászások előzték meg: két V11. A Chaos Canyonban, a „Sunspot”-ot és a Poudre Canyonban a „Gypsies és a Tramps and Thieves” bouldert. Ezt követően megmászta a „Clear Blue Skies” -t (V12) a Mount Evanen. „Nem hiszem, hogy más megközelítésben másznék idén – nyilatkozott – Egyszerűen csak valahogy minden összejött.”

      Elismerést kapott még idén ebben a kategóriában:

      Jonathan Siegrist még csak 4 éve mászik és redpoint megmászta a „Vogue”-t (5.14b/c), a „Grand Ol’ Opry”-t (5.14b/c), és a „Must’a Been High” (5.13c R) utat.

      Brad Weaver szintén négy éve mászik, és olyan utakat redpointolt, mint a „50 Words for Drama” (5.14b/c), vagy a Transworld Depravity” (5.14a).

       Az év Humanitáriusa: Malcolm Daly

       Daly 1999 májusában Jim Doninivel épp egy új utat nyitottak Alaszkában a Thunder Mountainen, amikor egy esés következtében mindkét lábát eltörte. A balesetet követően Daly 44 órát várt a mentésre, egy mindössze fél méteres széles párkányon. Fél évvel később a fagyási komplikációk miatt jobb a lábát térd alatt amputálni kellett. Aztán 2004-ben majdnem elvitte egy szívroham..

       Malcolm azonban mindez meg sem kottyant és egy lábprotézissel visszatért a mászáshoz és az outdoor tevékenységekhez. Ma Daly a Paradox Sport igazgatóságában tevékenykedik. A Paradox Sportot Dj Skelton és Timmy O’Neill alapították 2007-ben, azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élő embereket segítsék az outdoor sportok aktív gyakorlásában.

       Elismerést kaptak még:

       A mászó és orvos Geoffrey Tabin, a Himalájai Cataract Project vezetője. A Himalájában jelentkező hegyi vakságok megelőzéséért és kezeléséért folytatot kutatásaiért.

       Arian Lemal, a “Sweeper of the Summits” projektért, amelynek keretein belül a hegyekről és a magasabb alpesi területekről óriási mennyiségű szemetet szedtek össze és távolítottak el.

        forrás: www.climbing.com

        Vélemény, hozzászólás?

        Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük