Azért Adam Ondra-ról is muszáj írni :)

Adam Ondra megismételte Frankenjura legnehezebb útját, a Coronát (11+, 9a+)

Az utat 2006 októberében mászta meg először a helyi mágus, Markus Bock. Adam június elején érkezett meg a német sportmászó paradicsomba, ahol az esős idő ellenére mindössze 8 kísérletre volt szüksége az út megmászásához. Ondrának ez már a harmadik 9a+-os útja, Alaxander Huber „Open Air”-je és Chris Sharma „Papichula”-ja után. Mindegyik útnak ő volt az első ismétlője.

Frankenjurába Adamot Vojtech Vrzba fotós kisérte el, aki így emlékszik vissza a történtekre: ” Szombat délelőtt érkeztünk Németországba, ahol napos idő fogadott minket, de aztán ahogy elértük Gössweinstein-t elkezdett esni az eső.. Adam bemelegítés képpen megmászta a „Winseltitte” (9, 7c) nevű utat Rabensteinben, ami az Ailsbachtal völgyben található, ugyan ott, mint a Corona. Majd átmentünk a „Burn for you” repedéshez, ami a Corona mellett fut és ahonnan Adam előre elhelyezte az expresszeket a Coronába. Ezután megtisztította a fogásokat és megcsinálta, majd párszor megismételte az összes mozdulatot. Még mindig esett, de a tapadás jó volt, így Adam felkészült az előlmászásra, én pedig feljumároztam a fix kötélen és előkészítettem a gépemet a fotózásra.

A Corona a Burn for you-ban (11-) kezdődik, aztán 10 mozdulat után jobbra fordul a kulcsrészhez, ami 6 Fb8b nehézségű mozdulatot tartalmaz, bármiféle pihenő nélkül. A vége kb. 15mozdulat, nagyjából 8b nehézségben a francia skálán. Semelyikünk nem gondolta, hogy Adamnak elsőre sikerül kimásznia az utat, de megcsinálta! Elképesztő volt! Csak a lencsén keresztül tudtam figyelni, ami kicsit nehéz volt, hiszen hirtelen azt sem tudtam, hogy hova fog lépni, vagy milyen mozdulatot fog csinálni a következő pillanatban. Elmondása szerint ő sem gondolta volna, hogy ilyen egyszerűen ki fogja mászni az utat esőben, azonban olyan simán ment minden, hogy Adamnek még az üvöltése is elmaradt, amit a nehéz utak kiszállásánál szokott hallattatni.

A megmászást követően Adam írt Markus Bocknak, aki válaszában gratulált és következő útnak a Pantera-t (9a) javasolta. Késő délután át is cuccoltunk a Panterához, ahol Adam dobott rá pár próbát. Aztán vasárnap reggel egy hajszál hijján meglett ez az út is, de Adam a kulcsrész utolsó fogásból kiesett. Aztán mivel a kondiciók tovább romlottak és Adam ujján sem maradt lekoptatásra váró bőr meghagytuk az utat egy legközelebbi látogatásunkra.”


forrás: www.planetmountain.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük