A Jetboil főző

Igazán akkor gondolkodtam el a főző kérdésen, amikor téli körülmények között kellett havat olvasztani viszonylag nagy magasságban.  Nyilván nyáron Höllental-ban, vagy egy horvátországi mászóhelyen az ember nem érzékeli, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy megbízható főző legyen nála. Viszont amikor hidegben egy alap gázfőző pislákoló lángjánál kíséreljük meg a hó olvasztását, akkor egyből világossá válik, hogy nem mindegy mivel próbálkozunk.

Néhány javaslat után a választás a Jetboil márkára esett. Az amerikai cég 2001 óta fejleszt gázfőzőket, egyre nagyobb sikerrel. Több rendszert kínálnak az egyszerűbb megoldástól a titánból készült csúcsmodellekig. Azonban minden főzőrendszer néhány alappillérre épül:

– rendkívül jó hő hasznosítás az edény alján lévő FluxRing „hőcsapda” segítségével

– a komplett főzőrendszert -beleértve a gázpalackot is- az edénybe lehet elcsomagolni, így helyet lehet megtakarítani, ill. nem felejtjük el pl. a főzőfejet magunkkal vinni

– hőszigetelt főzőedény, a szigetelésbe integrált hőre reagáló indikátorral

– gázpalack stabilizáló lábak, mérőedény-edényfedő (gőznyílással,ivónyílással) , adapter nem Jetboil edényhez

– az edényt a főzőfejhez lehet zárni, így az egész rendszer lógatásra is alkalmassá válik (elsősorban a portaledge-s mászásnál nagy előny, de egy hétköznapi sátor belsejében is lógatható, így a sátorból sem kell kibújni rossz idő esetén, ha főzni szeretnénk)

A használhatóságáról és hatásfokáról: az idei Mont Blanc-nál töltött egy hétre magammal vittem egy Jetboil SOL rendszert kiegészítve egy 1,8 literes SUMO Companion edénnyel. Gyorsan olvasztotta a havat, néhány nap után már mind a 4-ünk napi ivóvízét ezzel a főzővel állítottuk elő. Gyorsan az ember szívéhez nő, és megbízható felszereléssé válik a túráknál. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően nem véletlenül nyeri sorra a Jetboil az elmúlt években a különböző díjakat, pozitív minősítéseket.

Pozitívumok:

-kompakt, az edénybe elcsomagolható szinte az összes tartozékkal együtt

-nagyon jó hőhasznosítás

-finomadagolású gázszelep

-működés közben is lógatható a főzőrendszer

-a környezetvédelem, újrahasznosítást is figyelembe veszik: a kifogyott gázpalackok biztonságos teljes kiürítéséhez egy „gázkiengedő” kit-et is forgalomba hoztak

-a rendszerek kompatibilisek egymással

-pótalkatrészek is külön rendelhetők hozzá

-hőmegtartó edény


Negatívumok:

-az edény magas oldalfala miatt nem árt a hosszú nyelű evőeszköz

-a piezo gyújtót ennél a főzőnél is fenntartással kell kezelni

-ha az edényből kifut a mondjuk felhabosodó leves, akkor az a hőszigetelésre folyik rá, ami igaz tisztítható, mosható, de kellemetlen

A főzők magyarországi forgalmazója az Alpine Gear , ahol október 31 és december 1 között egy nyereményjátékban Jetboil főző a díj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük