Talán a legjobb túrabotok…

Ebben a cikkben a hegymászás egyik hasznos kellékéről szeretnénk újításokat bemutatni, amely nem más, mint a túrabot. Az alpinisták úttörői kezdetben 1,5-2 m hosszú „alpenstock”-kal járták a hegyeket.

Jacques Balmat a Mont Blanc egyik első meghódítója

Főként a havas jeges terepen segítette a haladásukat, de a köves terepen is jó szolgálatot tett. Aztán az eszközök fejlődése, ill. a 10 és a 12 fogú hágóvas megjelenése után a jégcsákányok nyele rövidülni kezdett, mígnem elvesztette a túrabot funkcióját, és már csak a meredek jeges-havas hegyoldalakon használták-használjuk őket.

A síbotoktól ihletve – amelyeket már ugyancsak régóta használnak- és az alpenstock egyes funkcióinak ötvözésével elkezdték kifejleszteni a túrabotokat.

A mai túrabotok lehetnek egy ill. két vagy háromrészesek, összecsukhatóak, a hátizsákokra így könnyedén felcsatolhatók, ha már nincsen rájuk szükség. Egy érdekes felhasználási lehetőség, amely a túráknál oly fontos súlycsökkentést segíti elő: a túrabotot lehet használni a sátor merevítéséhez, sátorrúd helyett.

Most lássunk két csúcskategóriás túrabotot.

Nézzük először a Black Diamond egyik ellipszis keresztmetszetű botját.

A bot keresztmetszetének alakja garantálja, hogy a tagok nem fordulnak el egymáshoz képest ill. az inercia miatt a kör keresztmetszetű túrabotokhoz képest a nagyobb merevséget. Ebből adódóan, ha túrabotot használunk „deadman”-ként, és a botokat úgy helyezzük el, hogy a keresztmetszetük főtengelye párhuzamos a lejtől síkjával, akkor sokkalta nagyobb hajlítószilárdságot érhetünk el, mint a kör keresztmetszetű társaival. A tagok közötti kapcsolatot -a sok kritikát kapott „tekerős” zárrendszer helyett- négy évszakos (szennyeződés álló) felül Flicklock, alul Auto-Lock Binary állítórendszerrel biztosítják.

A másik kiváló minőségű  túrabot a Grivel produktuma.

Itt az állítási lehetőséget a Grivel Up & Down rendszere és a Twister zárrendszer biztosítja. Természetesen ezek is egész évben működnek, hóban-sárban.

A Grivel túrabotok Saturn hótányérral rendelhetők, amely ugyancsak a gyártó szabadalma. A hótányér el tud mozdulni a bot tengelyéhez képest, azaz fel tudja venni a lejtő hajlásszögét. A Saturn szerepe akkor nő meg, ha olyan terepen használjuk, ahol porhó és firn váltakozik, továbbá a lejtőmeredekség elég nagy, pl. kuloárokban. A bot leszúrásakor a hagyományos hótányér szinte egy időben ér a tüskével a hóhoz, így csak egy-két centit engedi a hóba mélyedni azt, függőleges bottartásnál. A Saturn-nal a túrabot viszont a hó keménységének függvényében könnyen leszúrható marad.

A túrabotok előnyei:

-klasszikus tétel az, hogy felfelé menetben használt túrabot csökkenti a lábizmokra jutó terhelést, lefelé menetben pedig a térd tehermentesítésében van nagy szerepe

-a haladást nagyon meg tudja könnyíteni havas csúszós terepen

-sátor rudazatnak is lehet használni, továbbá bizonyos korlátok között télen standépítéshez használhatóak

-a mászoknak túrabottal menni kiváló antagonista izomfejlesztő feladat

A túrabotok hátrányai:

-ha meredek hólejtőn, firnen megyünk a segítségükkel, akkor egy kicsúszást egészen biztosan nem tudunk megállítani velük

-ha lavinába kerülünk, akkor nehézkes a csuklóheveder miatt eldobni (nehezíti a mozgást, ill. további felületet nyújt a lavinának az elsodráshoz), kivéve, ha gyorsan oldható csuklóhevederes a bot

-ha túl sokat használjuk, akkor az egyensúlyérzékünk gyengülhet (nem bizonyított tény)

-meg kell tanulni használni, különben csak hátráltat a mozgásban

-a karbid hegy nagyon karcolja a sziklát, a „Leave No Trace” –t (Ne hagyj nyomot) sajnos nem segíti elő (persze itt említést lehetne tenni a hágóvasakról, jégcsákányokról stb.)

Ezt a negatívumot néhány gyártó a tüskére feltehető „gumisapkával” próbálja korrigálni.

Próbáljuk meg Mi is használni, ezzel a környezetet óvni legalább a turistautakon.

Forrás: www.grivel.com
www.blackdiamondequipment.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük