Új út a Matterhorn északi falán

Jean Troillet, 61 éves svájci mászó a francia Martial Dumassal és Jean-Yves Fredriksennel új utat nyitottak a Matterhorn északi falán. Az út az 1935-ben nyitott „Schmidt” út és az 1965-ös „Bonatti” út között vezet.

Troillet 3 éve kezdte el a projektet, barátjával Sébastien Gay-el. Akkor a rossz kondíciók miatt nem tudták befejezni az utat. Sajnálatosan, pár héttel a kisérlet után Sébastien tragikusan elhunyt egy speedflying balesetben. Jean most visszatért a falhoz, befejezte az utat, amit eltávozott barátjáról nevezett el.

A 600m hosszú „Sébastien Gay” az alpesi nehézségi skálán a legnehezebb besorolást kapta: ABO. Az út alsó 400 métere rendkívűl technikás függőleges, illetve majdnem áthajló sziklán vezet, majd a felső részen csatlakozik a „Schmidt” úthoz, végül a „Bonattiban” végződik, mielőtt az elérné a gerincet.

Troillet nem ma kezdte a mászást, komoly teljesítményeket ért el a Himaláyában. 10 nyolcezres csúcson volt már oxigén nélkül, lesnowboardozott az Everestről, 1986-ban pedig társával Erhard Loretannel 39 óráig tartó rohammal győzték le az Everest északi falát.

Jean Troillet
Jean Troillet

forrás: www.planetmountain.com ; www.climbing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük