Új út a Cima Grande-n

Idén július végén egy cseh kvartett új utat nyitott a Dolomitokban a Nagy-Zinne északi falán. A résztvevők D. Janák, P. Jonák, R. Jurecka és V. Satava. Tanakodás után az út vonalvezetését a Spanyol út és a Direkt (Hasse-Brandler) közé lőtték be, az északi fal legáthajlóbb és legsimább részén.

Egy heti munka után a kvartett átjutott a legnehezebb részen is, amit egy áthajló pillér jelentett. A felső könnyebb részén válogathattak a természetes vonalvezetésű lehetőségek között, majd a fal tetején az útjuk befejezése a Direttissima utolsó kéményén át vezetett.

Az útban kombinálták a szabad és a mesterséges mászást (kampók, rurp-ok, szögek stb.) amely gyakran a leszakadó köveken-tömbökön át vezetett (ezek talajt fogva a végig áthajló fal miatt, mint a bombák csapódtak be). Így a pontos nehézséget csak saccolni tudják, amit UIAA VIII+/A3-ra értékeltek.

A mászóparti később vissza szeretne térni, hogy szabadon is átmászhassák az utat, amelyet Erectissima-nak neveztek el. A névválasztásban nem kizárólag a meredek-áthajló karakter ihlette Őket, hanem a „Direttissima” és „Superdirettissima” kifejezések is.

Janák és Satava az első hossz szabad átmászására is tett kísérletet, amit 8a (UIAA IX+/ X-) –ra becsültek. A következő hosszok valódi nehézsége egyelőre a jövő homályába vész…

Forrás: www.singingrock.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük