Totem Pole, Tazmania

Az Ausztráliához tartozó Tazmánia dél-keleti partján, Cape Hauy közelében található három dolerit torony, ennek egyike a híres Totem Pole. A sziklaképződmény 65 méter magas és mindössze 4 méter széles.

Az oszlopot 1968-ban sikerült először megmásznia John Ewbanknak és Allan Kellernek mesterséges mászással. Az első szabad mászós út, ami a „Free Route” nevet kapta Simon Mentz és Steve Monks nevéhez fűződik 1995-ből. 3 kötélhosszának nehézsége az ausztrál skálán 25-re van belőve, ami a miénkre lefordítva 8+.

Lynn Hill a "Free Route" második hosszában
Lynn Hill a "Free Route" második hosszában

A Totem megközelítése sem a legegyszerűbbek közé tartozik: 2 órás séta a legközelebbi parkolótól, majd ereszkedés a szemközti sziklafalról, aminek végén ingában kell elkapni az oszlop alján lévő függőstandot.

Az első hossz

Ez év januárjában az eredetileg mesterséges „Ewbank” utat két helyi mászó, Doug McConnell and Dean Rollins kilenc hónapos erőfeszítés után átmászták szabadon a 27-es, azaz 9-es fokozatban.

Doug McConnell az Ewbank út (avagy a "Freed Route") 9-es hosszában
Doug McConnell az Ewbank út (avagy a "Freed Route") 9-es hosszában

És, hogy hogy lehet visszatérni a kocsinkhoz? A Totem teteje és a túloldali ereszkedőpont közé kifeszített kötélen kell áthúznunk magunkat és meg is vagyunk. Akinek pedig ez sem elég a betevő adrenalinhoz, az sétáljon át rajta!

Slackline

A nem mindennapi helyszínről és mászásokról a fotókat Simon Carter profi fotós készítette, aki számos szakmai díjat tudhat magáénak kiváló mászós és outdoor képeiért. Honlapján az Onsight Photography-n még több fotót találhattok a Totem Pole-ról, illetve más igényes munkáját is megnézhetitek.

Simon Carter és munkaeszközei
Simon Carter és munkaeszköze

forrás: www.planetmountain.com ; www.danandjo2007.blogspot.com ; www.onsight.com.au

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük