McClure csúcsformában

Steve McClure megmászta a Hubble-t, Raven Tor-ban, Peak District-ben. Az utat Ben Moon nyitotta 1990-ben. Ez volt a világon az első 8c+ nehézségű út. A 90-es években Wolfgang Güllich Action Direct-jével jó ideig ez a két út jelentette a felső határt a szabadmászásban.

McClure, Hubble 8c+/9a?

Steve ezen kívül on-sight mászta a „Kali Yuga” -t (8b) a Two Tier Buttress-en. Ugyan itt nyitott egy ennél nehezebb utat, ami egyelőre még név és fokozat nélkül maradt, valamint befejezett egy projektet is Malham-ben Összefűzte a „Bat Route” (8b+) utat az „Overshadow” (9a+)-val. Az így kapott út nehézsége egy erős 8c+ lett!

Ezek az eredmények még egy éves tick-list-en is bámulatosan mutatnak, nemhogy így, hogy ez egy pár hét alatt sikerült Steve-nek.

A 38éves McClure élvonal beli helye megkérdőjelezhetetlen a brit sportmászásban. A „Kali Yuga” on-sight megmászásával a második legnehezebb on-sight mászást követte el az Angoloknál. Természetesen a legnehezebb is az ő nevéhez fűződik, mikor is pár évvel ezelőtt elsőre kitolta az „Indian Summer”-t (8b+) . Ha ehhez hozzávesszük nemrégiben elkövetett 8b+ nehézségű flash-ét (Dr Crimp) , nehezen találunk neki ellenfelet a szigetországban.

forrás: www.ukclimbing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük