Manfred Stuffer délután mászogatott egy kicsit..

Manfred Stuffer megszólózott öt utat a Torre Orientale di Mesules északi falán, a Sella Dolomitokban 3 és fél óra alatt. Délután 4-kor érkezett meg autójával a fal alatti parkolóba, ahol leparkírozott és megkezdte aznapi első útjának a „Was Geo”-nak a mászását mindenféle kötél, vagy felszerelés nélkül. A 230 méter hosszú, VII-es nehézségű utat 19perc alatt gyűrte maga alá. Ez egy átlagos partinak 4-5órát vesz igénybe..

Tető 230 méteren

A másik oldalon leereszkedett és nem sokkal később már a következő utat, a „Regenbogen”-t tolta szintén VII-es nehézségben, 190 méteren. Majd futás vissza a beszállóhoz, jöhetett a „Quo Vadis” (VII,190m). Ez a két út végig nagyon intenzív, konstans nehézségű, valószínűleg ez volt az utak első szóló megmászása. Manfréd így emlékszik vissza a mászásra: ” Ez a két út nagyon különleges volt a számomra. Igazán apró zsebeken, peremeken kellett mozogni egy táblán rossz lépések mellett. Mondhatom megnyugtató volt..”

Levezetésnek még két utat teljesített a falon, a „Brunsin” -t (VI+) és a „Brugger-Walde” -t (VI). Ezzel az öt úttal összesen több, mint 1000 métert szólózott 2óra 18perc alatt. Este fél 8-kor már a kocsijában ült a Passo Gardena felé vezető úton.

Manfred sem ma kezdte a mászást, íme néhány általa elért eredmény az elmúlt évekből:

– Marmolada „Fish” on-sight megmászás

– Az „Underground” (9a) első megmászása (Massone, Arco)

– Három út szólója a Tofana di Rozes-re (3225m), a „Costantini-Apollonio”, a „Costantini-Ghedina” és a „Alvera” öt és fél óra alatt a Dibóna háztól oda-vissza.  Ez összesen 2180 méter, a legnehezebb részén 6c+. A mászást követően aznap még elkocsikázott Pian Schiavaneis-re, ahol megszólózta a „Ciapa e Tira”-t (7c+), egy 20méteres sportutat.

– Egy nap alatt két út, a „Good-bye 99” és a „Da Pozzo Vecchio Pazzo” on-sight megmászása a Tofana di Rozes-re. A két út összesen húsz 7c, vagy annál nehezebb kötélhosszt tartalmaz.

forrás: www.alpinist.com ; www.planetmountain.com ; www.climbing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük