Frankenjura

Frankenjura Európa talán egyik legjobb és legnagyobb sportmászó paradicsoma. A mészkőoázis Németország déli részén, pontosabban Frankföldön (Bajorország északi részén) található. A régió Budapesttől körülbelül 750km távolságra található, kocsival gyorsan elérhető, köszönhetően a környék gazdag autópálya hálózatnak.

Frankenjurában több, mint 8000 mászóút és boulder probléma közül szemezgethetünk, közel 1000 szektorban. Az utak biztosíthatósága és kiépítettsége kiváló, de lehet találni klasszikus, clean mászásokat is. A sziklák anyaga mészkő, struktúrájában a legkülönbözőbb formák találhatók meg, mégis Frankenjurára talán a lyukak jellemzők leginkább, mindenféle változatban. A falak magassága általában 12-25 méter közé esik.

A legjobb időszak a mászásra tavaszól őszig terjed, de a melegebb téli napokon is van keresnivalónk a déli tájolású falakon. Az utak nehézsége a legkönnyebbektől Európa legnehezebb útjaiig terjed, így mászótudásunk szintjétől függetlenül megtalálhatjuk számításunkat.

Ha pihenőnapunkon is az aktív pihenés hívei maradunk, számtalan lehetőség közül válogathatunk. A hely ideális színtere a túrázásnak, biciklizésnek, barlangászásnak, úszásnak, vagy esetleg a közeli nyári-bob pályát is kipróbálhatjuk. Amennyiben pedig inkább csak a szemünket és a szánkat akarjuk megmozgatni, vagy egy esős napot kihasználni, látogassunk el Nürnbergbe, vagy Bambergbe. Mindkét városban bepillantást tehetünk a helyi kultúrába , illetve megkóstolhatjuk a német gasztronómia remekeit egy-egy hangulatos étteremben.

Végezetül pedig nézzétek meg az alábbi jól összerakott kisfilmet, ahol a 2009-es szezon néhány igen látványos megmászásait csodálhatjátok meg.

forrás: www.frankenjura.com ; www.coronn.com ; www.8a.nu ; www.vision-z.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük