Cody Roth megismételte a Malvasia-t

Malvasia: egy legendás út a sportmászásban! Manolo mesterműve Dvigrad-on, amit 22 éve mászott meg elsőként és amelynek mindeddig -22év!- még nem volt ismétlője!

Maurizio „Manolo” Zanolla 1987-ben fedezte fel Dvigrad-ot az akkor még Jugoszlávia területén elhelyezkedő Isztriai félszigeten! Így emlékszik vissza a mester azokra az időkre:

„..Visszatekintve olyan, mintha csak tegnap történt volna. 1987-ben azon a napon 50 kilómétert vezettem azokon az utakon, amikor észrevettem a távolban azt a rendkívüli mészkő csoportot. Emlékszem a barátnőm igen izgatott volt a számos kígyó láttán, akikkel a sziklához vezető úton találkoztunk. Én még csak fontolóra sem vettem, hogy egy másik útvonalon közelítsük meg a helyet, mentem keresztül a völgyön egészen a kompakt falak aljáig, fittyet hányva a bokrokra és kígyókra.. amik csak utólag tudtam meg, hogy mérgesek.

Manolo a Malvasia-ban
Manolo a Malvasia-ban

Amikor odaértünk nem láttam egy jelet sem, hogy próbálkozott volna már valaki itt mászással, teljesen üres volt a fal. Eszményi hely volt, ideális arra, hogy kinitteljünk valamit. Azon a napon a Malvasia és más utak is életre keltek. Persze a Malvasia volt az első. A név teljes mértékben arról a fehér borról szólt, a maga édes és pikáns ízével, csakúgy mint a föld, ami az enyhén melankolikus tengerben fürdőzött, vékonyan és keményen, ami ha kettéhasadt vörös árnyalatot öltött. Azon a lehetetlennek tűnő szürke táblán vezet a leggyönyörűbb út, melyen valaha nyomott hagytak az ujjaim és aminek mozdulatai beleivódtak az inaimba. „

Malvasia, Dvigrad
Malvasia, Dvigrad

A technikás, mikró fogásos utat 1988-as megmászásakor Manolo 8b+ nehézségűre osztályozta. Az amerikai mászó, Cody Roth becslése szerint a Malvasia egy kemény 8c+…

forrás: planetmountain.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük