Buon Compleanno Riccardo!

Riccardo Cassin a hegymászás egyik legnagyobb ikonja a napokban ünnepelte 100. születésnapját!

Riccardo Cassin
Riccardo Cassin

A legenda 1909. január 2.-án született Friuliban. Legnagyobb sikereit a két Világ Háború közötti években érte el. A Dolomitokban 1932-ben kezdett el mászni. Két évvel később első megmászást hajtott végre a Picolissima Laveredo (Kis-Zinne) dél-keleti falán. 1935-ben két nagyszerű utat is nyitottak társával Vittorio Rattival: a Civettában a Torre Trieste dél-keleti pillérén és a Cima Ovest di Lavaredo északi falán.

Cima Ovest di Lavaredo
Cima Ovest di Lavaredo

Az 1937-ben meghódítják az addig érintetlen Piz Badile észak-keleti gránitfalát a Svájci Alpokban. A következő évben talán leghíresebb és legkeményebb mászásukat hajtják végre a Mount Blanc csoportban. A Grandes Jorasses északi falán vezető Walker-pillér a mai napig az egyik legnívósabb alpesi út az Alpokban. A mászás 82órán keresztül tartott az extrém hidegben.

Grandes Jorasses
Grandes Jorasses

A II. Világ Háború után sem hanyatlott Cassin alpin pályafutása. Számos expedíción vett részt, illetve vezetett a Himalájába, Karakorumba, vagy Alaszkába. Legnagyobb eredménye ebből az időszakból talán a Mount McKinley déli oldalának első megmászása. Ezért a sikeréért John Fitzgerald Kennedy is gratulált neki levélben. Az út ma a Cassin Ridge nevet viseli.

Mt. McKinley
Mt. McKinley

A kiváló hegymászó az idősebb éveiben is a hegyek aktív szerelmese maradt. 1987-ben a Piz Badile megmászásának 50. évfordulóján, 78 évesen, barátaival megismételte az utat. 85 évesen még képes volt 5.10b nehézségű utat mászni Val di Melloban, 95 éves koráig pedig a reggeli rutinjához tartoztak a felülések és a húzódzkodások. Nagy igazság: „A jó hegymászó megöregszik..”

forrás: www.summitpost.org; www.independent.co.uk; www.climbing.com; www.cassin.it/uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük