Alpesi szólók

Az elmúlt napokban figyelemre méltó szólókat vittek véghez a legkeményebb alpesi színtereken. A tavalyi év végén Ueli Steck megszólózta a Grandes Jorasses északi falán vezető Colton-MacIntyre utat 2 óra 21 perc alatt. Steck ezzel az idővel a leggyorsabb mászást hajtotta végre a Jorasses északi falán.

Colton-MacIntyre út (1200m ED WI6 M6)
Colton-MacIntyre út (1200m ED WI6 M6)

A svájci mászónak nem ez volt az első nagy dobása. Múlt év februárjában megdöntötte saját sebességi rekordját az Eiger északi falán vezető klasszikus úton 2 óra 47 perc 33 másodperces idővel, 2006 márciusában pedig a Matterhorn északi falában teljesítette a Bonatti utat 25 óra alatt.

A másik hőstett január 7.-én a Föld egy távoli szegletében játszódott le: Patagóniában. Colin Haley, amerikai mászó a Fitz Roy nyugati falán szólózta meg az elképesztő jég és mix folyosót, a Super Kuloárt. Ez a második szóló megmászása volt az útnak, az első Dean Potter nevéhez fűződik 2002-ből.

Supercanaleta (1600m TD+ 5.10 90˚)
Supercanaleta (1600m TD+ 5.10 90˚)

Haley még csak 24 éves, de ez már az ötödik szezonja Patagóniában. Ebben az évben Rolo Garibottival megismételték a Care Bear Traverzt keresztül az Aguja Guillameten, Aguja Mermozon, és a Fitz Royon. Az előző szezonban pedig megcsinálták a Torre Traverzt a Cerro Standhardttól át a Cerro Torre csúcsán. Ha többet szeretnétek olvasni Haley mászásairól, az alábbi oldalon megtehetitek: Colinhaley.blogspot.com

Forrás: www.climbing.com; www.planetmountain.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük