Alex Huber gondolatai az utak nehézségi besorolásáról

A 8a.nu fennállásának tizedik évfordulójára készülő évkönyv egy történeti részt is magában fog foglalni, amiben Alexander Huber is válaszol néhány kérdésre, aki egyedüliként nyújtott kiemelkedőt a sziklamászás történetének korai szakaszában valamint annak új korában is, úgy sportmászásban, mint nagyfalon. Az alábbiakban egy részletet olvashattok abból, amit ő rossz fejleményeknek nevez: a fokozatok értéktelenedése és a megmászások hitelességének megkérdőjelezése.

„..1995-ig az „Action Directe”-t 8c+ nehézségű útnak tartották. Azóta a nehézségi fokozatok meghatározása zavarossá vált, túlnyomórészt a 9b fokozat bevezetésének köszönhetően. Ben Moon ekkor még megpróbálta meggyőzni a közösséget, hogy a 9b fokozat bevezetése nem szerencsés hiszen még bizonyítottan 9a nehézségű út sem ismert a világon. A vitát azonban elveszítette és ennek komoly következményei lettek. 1995-től kezdődően a fokozatok egyre könnyebbé váltak… Az „Action Directe” 8c+ helyett 9a-nak minősítésével kezdődött. Ma az „Action Directe” a leghíresebb 9a-s út és ezért referenciának számít közöttük. A furcsaság, hogy ma az „Action Directe”, ami eredetileg 8c+ volt, az egyik legnehezebb 9a a világon!!! Ez is mutatja, hogy az utak túlszámozása mennyire előrehaladt az évek folyamán. Gyanítom hogy a mai „hard core” utak 90%-a súlyosan túlszámozott, ha összevetjük őket az „Action Directe” referencia úttal..

..A túlszámozásnak a személyes mászó történetemre vonatkozóan is volt némi hatása: a legtöbb első megmászásom fokozata az évek során megváltozott, egyebek mellett a “Weiße Rose” 8c+ helyett 9a/9a+ és az “Open Air” 9a helyett 9a+ besorolású lett. A napjainkban megfigyelhető túlszámozásnak köszönhetően az “Open Air” vagy talán a “Weiße Rose” tekinthető az első megerősített 9a+ nehézségű útnak..

..Láttam a hírekben, hogy a „Jumbo Love”-ot tartják napjaink legnehezebb sportútjának és meglehet, e feltevés alapos. Ismerjük Sharma adottságait, amelyet a “Realisation”, “La Rambla”, “Es Pontas”, “Golpe del Estado”, “Neanderthal” … megmászásával bizonyított. A meglepő az, hogy amikor olvasom az újságokat, a „Jumbo Love”-val egy lapon említik a „Chilam Balam”-ot és az „Akira”-t !?!?! Mintha Sharma teljesítménye gyerekjáték lenne!!! Csupán azt kéne figyelembe venni, mekkora utat tett meg Chis Sharma, hogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy megmászhasson egy olyan utat, mint a „Jumbo Love” és az sem szabad el felejteni, hogy Sharma milyen jó a többiekhez képest!!! Gondoljunk a képességeit bizonyító számtalan mászásra, amely megalapozta a hitelességét, azt a hitelességet, amely nélkülözhetetlen a mászó közösségben, mivel sportunkban nem kívánunk bírókat látni, akik hitelesítik a megmászásokat. Chris Sharma alaposan kiérdemelte a hitelességet és keményen megdolgozott azért, hogy ezt megalapozza. Ezzel szemben mások nem kívánnak elég nyitottak lenni ahhoz, hogy higgyünk nekik. Mivel nincsenek bíróink vagy pontozóink, a mászásban nélkülözhetetlen a hitelesség és az átláthatóság. Vakon bízni az emberek korrektségében botorság lenne – ezt megtanulhattuk volna a történelemből. A mászás egy sport bírók, pontozók nélkül, nincs egy irányító testület, ami megmondaná ki, mit és hogyan csinál. A mászás a bizalom és a hitelesség alapján működik. Azt kívánom, hogy a mászás jövőjében megint olyan erős, véleményformáló személyiségek tűnjenek fel, amilyen Wolfgang Güllich és Ben Moon volt. Ez nagyon-nagyon fontos lenne a mi kis mászóvilágunk számára. Ezért örömmel látom, Adam Ondra-t, aki nem csupán egy hihetetlenül jó mászó, hanem egy távolabbi elképzelése is van a mászásról és vezetésével ígéretes jövő elé nézhet a mászás..”

forrás: www.8a.nu ; Gaál Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük