A Makalu első téli megmászása

Az olasz Simone Moro és a kazah Denis Uruboko az előretolt tábort elhagyva, három napos mászást követően február 9-én helyi idő szerint 13:53 kor elsőként jutott fel a 8.463 méteres nepáli csúcsra téli körülmények között.

A parti a Khumbu régióbeli akklimatizálódás után 5,800 méteren állította fel az alaptábort.  Ezt követően, több akklimatizációs túrát tettek egészen 7,000 méter fölötti magasságig. A mászók, a három napos mászás során egy éjszakát töltöttek 6,800, majd még egyet 7,700 méteren. A körülményeket jellemzi, hogy a csúcs közelében a szél sebessége elérte a 100-120km/h-t, a hőmérséklet pedig -40 C° körülire csökkent. A két mászó a csúcs meghódítását követően sikeresen visszatért. A velük készült interjút itt olvashatjátok (angolul).
Ezzel a mászással az utolsó nepáli 8000-es is megmászásra került téli körülmények között, azonban öt Karakorumbeli 8000-esre még ezidáig nem jutottak fel télen. A K2, Nanga Parbat, Gasherbrum I, Gasherbrum II és a Broad Peak továbbra is az első téli megmászásra vár.

forrás: www.planetmountain.com ; www.MountEverest.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük