9a

A mágikus nehézségi fokozat.. A világon talán száznál is kevesebb mászó képes rá. Azonban ezen mászók száma egyre nő és az utak megmászásába fektetett energia is egyre kisebb. Néhány éve még nagy hírnek számított egy 9a meghódítása, ma már szinte hetente olvashatunk ilyen teljesítményekről. Az első 9a flash, vagy akár on-sight még várat magára, de talán már nem sokáig.

Ptaxi Usobiaga második próbálkozásra megmászta Andreas Bindhammer 2008-as útját, a „Hades”-t (9a) Ausztriában. A spanyol mászónak az úthoz a bétát Adam Ondra szolgáltatta. A közös munka gyümölcse hajszál híján flash megmászást eredményezett, azonban a második kisérletre kitolt 9a is mindeddig páratlan teljesítmény.

Pár héttel később a cseh fenegyerek Ondra aktívan követte haverját. Markus Bock 2005-ben nyitott útját a „Der Heilige Gral”-t (9a) hihetetlen rövid idő alatt, szintén második próbára gyűrte maga alá.

Szintén elképesztő mászásokat mutatott be a francia csodagyerek Enzo Oddo, aki 14 éves és két héten belül három 9a nehézségű utat mászott meg. Az alábbi videón éppen a „Chocholocco” (9a) nevű uton dolgozik.


Ha azt gondolnánk, hogy csak a fiatalok képesek ilyesmire tévedünk. Stevie Haston 52 évesen az első megmászását hajtotta végre, a Franciaországban található „Descente Lolitta” (9a) útnak. Bár a brit mászó kicsit többet foglalkozott az úttal, mint fiatal kollégái, eddigi legjobb formáját mutatva sikeresen feljutott a 30 méter hosszú erősen áthajló projekten.

És végül még egy 9a Maurizio „Manolo” Zanolla tarsolyából. Az olasz sportmászó ikon idén 51 évesen az olasz Dolomitokban az első megmászását követte el a tengerszint felett 1900(!) méterre fekvő „Eternit” nevű útnak. Az út egy függőleges táblán és mikró fogásokon keresztül vezet 27 méteren és 60 mozdulaton át. .

forrás: www.ukclimbing.com ; www.planetmountain.com ; www.nice-climb.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük