Ujjerő boulder terem és egyesület » Új határok a mesterséges mászásban?

Új határok a mesterséges mászásban?

Egy spanyol páros, név szerint David Palmada és Esther Ollé új utat nyitott a Utahban található Fisher Towers Titán tornyának észak-nyugati falán. Az út a “Look Out! Danger” nevet kapta, nehézségét a megmászók A6+ körülire becsülik.

A 11 kötélhosszas út kulcshossza A6+ nehézségű, de ezen kívül tartalmaz még három A5-ös és három A4+-os hosszt is. A biztosítás és a standolás során nitteket nem használtak. A spanyolok a nehézség osztályozásának alapjául a szintén ebben a régióban található “Intifada”  nevű utat vették. Ennek az útnak az első megmászó Jim Beyer az A6-os fokozatot adta, bár azóta a néhány ismétlést elkövető parti szerint inkább csak A4+, vagy legfeljebb A5-ös nehézségű. Hát, azért a skyhookos standot elnézve ez nem egy “Krízis”..

A kemény arcok macival tolják :)

A kemény arcok macival tolják :)

forrás: www.climbing.com ; www.desnivel.es

Comments

 1. kapetik
  szeptember 7th, 2009 | 02:30

  Tudtommal A4 felett a technikai nehézségek nem nőnek, csak az esetleges esés kockázatosabb. A5-nél az elhelyezett pontok biztosan nem tartanak meg egy esést, vagyis egy komolyabb sérülés vagy halál garantált. A5+-nál meg a stand sem bír semmit. Akkor mi az A6+??? A6+-ból perecelve még azt is garantálják, hogy a pokolra jutsz?

  De cáfoljatok meg ha rosszul tudom a számozást.

 2. pep
  szeptember 15th, 2009 | 07:44

  Techno mászásnál valóban A4-es fokozat felett csak egy potenciális esés kockázata ill. következménye nő. Egy A5 ös útnál a mászó egy esetleges esése valóban komoly sérüléseket ill. halált garantál az elölmászó számára. Az A6 os fokozatot úgy tudom elképzelni, hogy a stand sem képes az elölmászó álltal gerjesztett erőket elviselni, így az egész kötélpartira vonatkoztatható a súlyos sérülés kockázata. (lásd a képen ahol skyhokokból egészül ki a stand) Személyszerint jobban preferálom Berecz Gábor és Tivadar Tamás “kiegészítő” számozását egy ilyen eshetőségre.

Szólj hozzá!