Ujjerő boulder terem és egyesület » Dean Potter az Év Kalandora lehet

Dean Potter az Év Kalandora lehet

A National Geographic magazin az amerikai Dean Potter-t is jelölte az Év Kalandora címre. Dean az elismerést azzal érdemelte ki, hogy az augusztusi Eiger szólója után a csúcsról bázisugrással szállt alá, ami olyan jól sikerült, hogy megdöntötte a leghosszabb bázisugrás rekordját.

Az ugráshoz wingsuit-ot öltött, így a repülés 2 perc 50 másodpercig tartott, ezalatt 3000 métert tett meg függőlegesen és 7000 métert vízszintesen. Az ezt megelőző mászás sem volt piskóta, ugyanis Dean az Eiger egyik legnehezebb útját a Deep Blue Sea-t (7b+) szólózta meg egy bázisernyővel a hátán. Erről a mászásról a Sharp End című filmben láthattok nagyszerű felvételeket.

Potter nem kezdő a szólózásban. Patagóniában megszólózta a Fitz Roy-ra a Supercanaleta-t, a Cerro Torre-re a Compressor utat, Yosemite-ben a legendás Separate Reality-t és egy nap alatt a Half Dome-ot és az El Capitan-t, hogy csak a lényegesebbeket említsük.

Dean a mászás és a bázisugrás mellett aktív highliner is, ami a slackline magasban űzött változata. Ennek az extrémebb változata, mikor nem használnak biztosítókötelet. Természetesen az amerikai fenegyereknek ezekből a sétákból is van a tarsolyában. Következzen most egy videó az egyikről. Yosemite, Lost Arrow, gyönyörű aláfestő zene..

Végül pedig látogassatok el a national geographic oldalára, ahol szavazhattok Dean Potter-re és megnézhetitek a többi jelöltet is.

forrás: www.adventure.nationalgeographic.com ; www.planetmountain,com ; www.mbsebasejump.echt.hu ;

Comments

 1. Eyeless
  november 25th, 2009 | 12:36

  Bennem az a kérdés merült fel, hogy az ilyen Highline-os mutatványokhoz, hogy viszik át az egyik helyről a másikra a slackline-t?

 2. kapetik
  november 27th, 2009 | 02:01

  Átlőnek egy vékony zsineget és áthúzzák. A másik megoldás amikor maga előtt görgeti a csávó a dobot :-)

 3. Ikszmen
  november 27th, 2009 | 02:56

  Dzsémsz Bond és Betmen simán belelőnének egy kampót a túlsó sziklába egy vékony zsineggel, ami sutty! – áthúzza őket a gecibe. :) A Tom Krúznak is volt hasonló valamelyik Lehetetlen Küldetésben. Ennek a Potternek még sokat kell varázsolnia, hogy a nyomukba érhessen. :D

Szólj hozzá!