Ujjerő boulder terem és egyesület » A világ legnehezebb offwidth repedése

A világ legnehezebb offwidth repedése

Angol klájmberek, név szerint Tom Randall és Pete Whittaker 5.14b (8c) nehézségűre értékelték a Utahban található Century Crack-et. Randall szerint a repcsi három 5.13c-s részből épül fel, pihenő nélkül a végén egy kiszálló kunszttal. Állítása szerint a 40 méteres, nagy részében vízszintes tetőben haladó mászás nehezebb, mint bármelyik hasonló jellegű az Államokban.

Randall és Whittaker Angliában edzettek speciálisan a projektre, megépítve az amcsi repedéseket fából. Idén ősszel visszatérve az eredetiekhez, egyből érezték a kemény munka eredményét. Könyedén letolták a következő klasszikus problémákat: Spatial Relations (5.13a), Lucille (5.13a), Trench Warfare (5.12d).

Miután bemelegítettek a srácok letúráztak délre Canyonlands-be, hogy belemozogjanak a Century Crack-be. Két napot dolgoztak az úton és előre elhelyezték a biztosítási pontokat, amiket 5-ös, 6-os friendekkel oldottak meg. A második nap első próbája szerencsésnek bizonyult, hisz mindketten megmászták az utat!

Mielőtt megcsinálták a nehézségi besorolását az útnak a “Wideboyz” ellátogatott még Zion-ba és Indian Creek-be, hogy legyen összehasonlítási alapjuk. Itt a következő offwidth-ek estek el: Gabriel 5.13b (Zion), Belly Full of Bad Berries 5.13a (Indian Creek), Price of Evil 5.13b (Indian Creek).

Wideboyz:

forrás: climbing.com, ukclimbing.com, wideboyz.blogspot.com

Comments

 1. Dav
  október 21st, 2011 | 14:48

  ooooh my good ez nagyon kemény ;)

 2. lalyos
  november 9th, 2011 | 09:32

  annyit savaztak oket a ukc.co.uk oldal foruman az elore berakott friendek miatt, hogy felszivtak magukat, visszamentek, es megmasztak ugy hogy maszas kozben pakoltak a cuccot.

  ehhez egy “szuper-konnyu” szetet kellet osszerakni, ami vegul 2 kilos lett, es 6 db eszkozbol allt. ha figyelembe vesszuk hogy 40m-es az ut, konnyu kiszamolni h kicsit szellosre sikeredett az ut.

  utolag azt mondtak, h kb ugyanolyan nehezsegu igy is, mert amikor elore el voltak helyezve a cuccok, akkor azokat ki kellett kerulni, ami egy olyan repedesnel ahol combig bent vannak a repcsiben nem egyszeru.

  ami viszont nehezebbe tette, az az hogy mar 2 eve kemenyen edzettek erre az utra, az egyikuk pincejeben megepitettek az ut modelljet, es azon szeriaztak elkepeszto mennyiseget. szoval az edzesek ciklusait ugy idozitettek hogy az csucsforma arra az idore esett amikor eloszor toltak az utat. utana eltel vagy 3 het mire visszatertek, es ezt ereztek is.

Szólj hozzá!