Ujjerő boulder terem és egyesület » A lehetetlen újrajátszása

A lehetetlen újrajátszása

A SuperTopo-n tegnap (2012. január 19-én) megjelent bejegyzésben a Patagonia-szakértő Rolando Garibotti megerősítette, hogy Hayden Kennedy és Jason Kruk 13 óra alatt megmászták a Cerro Torre dél-keleti vonulatát kihagyva a Maestri-féle “nitt-létrát”, bár valószínűleg néhány standot azért használhattak.Garibotti szerint Kennedy és Kruk mindössze 5 nittet akasztott meg. Négyet a Ermanno Salvaterra 1999-es kísérlete során használtból és egyet, amit Chris Geisler helyezett el amikor tavaly Kruk-kal kísérelték megmászni az utat.

Kennedy és Kruk nagyjából Kruk és Geislerrel kíséreletének az útvonalát követték. Idén ingázással (a 2011 kísérlet utolsó kötélhosszában) sikerült továbbjutniuk abba a 3 összefüggéstelen kötélhosszba ami tavaly elválasztotta Kruk-ékat a csúcstól, megerősítve ezzel Geisler állítását mely szerint már “kínzóan közel” voltak a sikerhez.

Garibotti szerint az út nehézsége 5.11 A2. A posztban azt is írja, hogy az ereszkedés során Kennedy-ék a headwall-ból és az egyik alatta lévő kötélhosszból eltávolították a Maestri-féle nittek nagy részét. Így a Compressor út tulajdonképpen nem létezik többé.

Egy kis történelem:
1970-ben Cesare Maestri egyedül tette meg a Cerro Torre csúcsa alatti 35 méteres szakaszt. Felette már csak az utolsó jéggel borított emelkedő volt a csúcsig. Azok a fantasztikus fehér képződmények amik úgy magasodnak a patagóniai égen mintha hatalmas fehér zúzmarafelhők lennének.

Később Maestri így nyilatkozott: “ez csak egy darab jég, nem igazán képezi a hegy részét; egy nap el fogja fújni a szél”.

Számára az igazán fontos mászás lejjebb volt, a sima gránitfalon, a szédítő 1200 méteres magasságban, a gleccseren túl,  ahol a társa, Toni Egger feküdt eltemetve. A hegymászók szerte a világban megkérdőjelezték az 1959-es állítólagos első megmászást, de most már mindenkinek el kellett hinnie, hogy Maestri tényleg megcsinálta, új utat nyitott. Mivel ebben az útban otthagyta a nyomát – bőségesen. A mintegy 400 nitt és a befúrásukhoz használt nagyjából 90 kg-os kompresszor kétségbevonhatatlan bizonyítékot szolgáltatott.

A célja, ahogy azt később megírta a “2000 Metri della Nostra Vita” c könyvében, a visszatérés volt a Cerro Torre-ra és egy olyan út meghódítása, amit még senki sem volt képes megmászni. Mindezt azért hogy a kételkedők szégyenkezzenek amiért megsértették őt és társa emlékét, aki életét vesztette az út megmászása során.

forrás: www.alpinist.com

Comments

 1. Valkó Géza
  január 24th, 2012 | 07:02

  Kedves Mászótársak!

  Egy helyesbítést szeretnék tenni, mivel az eredeti cikk fordítása során elírás történt. Nem tenném ezt meg, ha nem a téma egyik lényegi részét érintené.
  A negyedik bekezdésben olvasható, hogy „…az ereszkedés során jó nagy darabokat szakítottak ki Kennedy-ék a headwall-ból és az egyik alatta lévő kötélhosszból is. Így a Compressor út tulajdonképpen nem létezik többé”.
  Fontos megemlíteni, hogy itt nem arról van szó, hogy ereszkedés közben lelökdösték a köveket, esetleg falrészek szakadtak le, hanem a nemzetközi mászótársadalomban több évtizede jelen lévő etikai probléma egyik állomásáról. Ugyanis Kennedy és Kruk lefelé jövet eltávolították („chopped”) a Maestri által ott hagyott nittek nagy részét a ’headwall’-ból, és egy lejjebb lévő kötélhosszból.
  Érdekes dolog, hisz 2007-ben ez a vita egyszer már (félig-meddig) hivatalos körülmények között is lezajlott, amikoris 40 nemzetközi hegymászó találkozott annak megvitatására, hogy eltávolítsák-e az ominózus nitteket vagy sem. Akkor a jelenlévők háromnegyede amellett döntött, hogy maradjanak a nittek.
  Kennedy és Kruk nem várt akciója vélhetően újra olaj lesz a tűzre, ami a hegyről történő megérkezésükkor el is kezdődött. „Menjetek haza!” üzenetek várták őket az el chalteni bérelt házuk ajtaján, felbőszült mászók csapatával kerültek összetűzésbe, majd végül a helyi rendőrök le is tartóztatták őket. (forrás: http://www.dpmclimbing.com/articles/view/cerro-torre-compressor-route-free-climbed-twice-and-bolts-chopped)
  A lényeg azonban, hogy nem kis mennyiségű fémanyag kikerült az útból, így valószínűleg megcsappan majd az azt megmászni szándékozók száma.
  Ami az út megmászását illeti “by fair means”, le a kalappal!

  Valkó Géza

 2. admin
  január 24th, 2012 | 10:09

  Köszönjük a kommentet, javítottuk! :)

 3. rácz zsolt
  január 24th, 2012 | 18:22

  Időközben a tavaly ekézett Lama megmászta az eredeti Compressor Route-t szabadon.

  Mellesleg Kennedyék lehet jobban jártak volna, ha a saját portájuk körül sepregetnek. Vagy ha hazaérnek, kiglettelik eredetire a Nose sarokrepedéseit, és kiszedik a Salathéből az első megmászás óta bekerült mintegy 55-60 nittet is? Mert akkor úgy oké.

Szólj hozzá!