Veszélyes helyeken….

Ebben a pár részes sorozatban objektív veszélynek kitett helyekről írunk. Első részben az Everest régió híres jégeséséről.


A Khumbu jégesés egy függőgleccser, ami 5486 méter magasságban található a Csomolungma (Föld anyaistennője) nepáli oldalán, az Everest Base Camp közelében. Ez a jégesés az egyik legveszélyesebb része az Everest csúcsára vezető Délkeleti-gerinc útnak. A Khumbu gleccser a nagy szintkülönbsége miatt gyorsan mozog, nagyjából napi 1 métert.  Temérdek gleccserhasadék tátong, illetve rengeteg hatalmas jégtorony (szérak) áll ezen a részen, amelyek rendkívül instabillá válnak a hőmérséklet emelkedésével. Az autó méretűtől a nagyobb ház méretű jégtömbök szakadnak, dőlnek le időről időre.

Nima Dorje Tamang serpa keresi az egyensúlyt
Nima Dorje Tamang serpa keresi az egyensúlyt

 

 

Több serpa és vezetettjük veszett már oda miközben egy Everest mászáskor többször át kellett haladniuk az út ezen részén. A gyors mozgást alumínium létrákkal és fixkötelek kiépítésével próbálják elősegíteni, mivel minél kevesebb időt tartózkodik itt a kalandvágyó, annál nagyobb eséllyel jut át rajta épp bőrrel.
Itt egy videót láthattok, hogyan lehet átkelni rajta.

Pár nap múlva megrendezésre kerül a Banff Mountain Film and Book Festival, ahol egy jónak ígérkező filmet is bemutatnak az Everest-ről. Dianne Whelan kanadai fotós, filmrendező elutazott Nepálba, és 40 napot töltött az Everest alaptáborban, amit meg is filmesített.


A film bemutatóját itt láthatjátok:


És ha a hegymászó túljut a Föld legmagasabb pontjára vezető utak minden nehézségén, akkor a következő panoráma fogadja, persze csak tiszta időben:

Panoráma az Everest-ről

Forrás:
National Geographics
wikipedia.org
diannewhelan.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük