Top 10 legnépszerűbb boulder hely 10/2

Következő állomásunk a hazánkban talán kevésbé ismert, de Amerikában annál nagyobb népszerűségnek örvendő Bishop, mely az Egyesült Államok egyik legnagyobb és leghíresebb boulder helye. Bishop Kaliforniában, Inyo megyében található, nevét a rajta keresztül folyó Bishopi folyóról kapta.


Bishop hatalmas területen fekszik. A boulderparadicsomot 15 szektorra osztották fel, ahol Gránittömbökön próbálhatjuk ki magunkat.

A tömbökön 2000 problémával találjuk szembe magunkat. Bishop nem a nehéz boulder problémáiról híres, hiszen 8b+-os kunsztból 3 darab és 8a nehézségű is csak mindössze 26 darab van az egész területen. Viszont annál több a 6a és a 7a nehézségű probléma, összesen 317 darab. A kunsztokból itt mazsolázhattok.

A legjobb mászó idő a tavasz és az ősz.

Télen a hely magas fekvése miatt (1264 m) a sok hó nehezítheti meg a dolgunkat, nyárom pedig a 38 C-os meleg sem segíti elő a tömbök megfelelő tapadását, hiszen a nagy melegben lefolyunk a kis peremekről, még akkor is, ha különben meg tudnánk tartani azokat.

A szállást is ezek fényében érdemes lefoglalni Bishopban. A Bureau of Land Management (BLM) camping örvend nagy népszerűségnek a mászó körökben, mivel a camping olcsó, csak 2$/ éjszaka, és ez az ár már tartalmazza a parkoló díjat is. Hangulatos kávézók és pubok is találhatók a camping közelében, amelyek egy keményen átmászott nap után igen nagy felüdülést tudnak nyújtani. A szállásról több információt itt találhattok még.

A Boulderhelyet sok híres mászó is felkeresi. Itt nyitotta Chris Sharma a híres Mandala nevezetű 8a+ os boulder problémát, amit azóta Dave Graham és Paul Robinson is ismételt már.  Paul Robinson pedig a Rastaman Vibration Sit nevű kunsztot nyitotta itt, mely a hely legnehezebb útja lett. Robinson V16-nak azaz 8c+-nak adta.

10 legnépszerűbb Boulder kunszt Bishop-ban:
The Hulk 7a                                       itt nézheted meg

Iron Man Traverse 6b                         itt nézheted meg

High Plains Drifter 7a+                      itt nézheted meg

Pow Pow 7b                                        itt nézheted meg

Mandala 8a+                                      itt nézheted meg

Every Color You Are 7a                       itt nézheted meg

The Big Bang  8a+                               itt nézheted meg

Action Figure  7a+                             itt nézheted meg

Go Granny Go 6c                                itt nézheted meg

Hearun and the Sea of Stories, 8a+    itt nézheted meg

További videot itt láthatsz a helyről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük