Egy csúcs, egy út.. Cima Grande

Következő állomásunk a festői Dolomitokban található, személyes kedvencünk a Tre Cima, vagy németül Drei Zinnen, ennek is középső tornya a Cima Grande.

A Cima Grande Dél-Tirolban található  a Sextener Dolomitokban. Három bámulatos torony található egymás mellett, Cima Piccola (2857 m), a Cima Grande (2999m), és a Cima Ovest (2973 m).

Mindegyik toronyra nagy klasszikus utak kígyóznak fel, olyan nagy mászók koptatták itt a sziklákat, mint Cassin, Comici, Preuss, Dulfer, Dibona és még sokan mások.

A középső, a legmagasabb torony északi falának direkt útját Dieter Hasse, Lothar Brandler és Jörg Lehne és Sigi Löw nyitotta 1958 július 6-10.-ig. Eredetileg V+/ A2 –ért mászták át az 550 métert, és Hasse Brandler útnak nevezték el az első megmászók tiszteletére, ezen kívül használatos a Direttissima név is.

Az első RP mászást Kurt Albert és G.Sprachmann hajtotta végre 1987-ben, az első free solo-t pedig Alex Huber 2002-ben. Az út nehézsége szabadon VIII+ és a fal  szinte teljes egészében áthajló karaktere miatt manapság is igazi kihívást jelent az alpesi utak szerelmeseinek. Az út első magyar megmászói Kónya Lajos és Krafft Walter 1976-ban VI A3-ért. Végül pedig következzen egy videó Alex Huber szólójáról:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük