Dolomitok II.

Jó időt mondanak holnapra. Konstatáltuk Cortina-ban a CAI (Club Alpino Italiano) épülete előtt ahová mindig kiteszik az elkövetkező két nap időjárás jelentését. Minimális esélyt írtak „thunderstorm”-ra, ezért elhatároztuk, hogy ma egész nap pihenünk a hosszú Agner mászás után, és másnap beszállunk a Nyugati Zinne Demuth kante útjába.

Demuth kante vonalvezetése
Demuth kante vonalvezetése

Néhány évvel ezelőtt Kiszely Matyi mesélt egy villámcsapásos történetet erről az útról, amikor is hárman mászták az élt, jött a vihar, behúzódtak egy odúba és ott villámcsapás érte mindhármukat. Szerencsére komolyabb sérülés nélkül úszták meg a kalandot. Ebből kiindulva is nagyon óvatosak voltunk.
A Tofana Pilastro útjáról lemondtunk, egyrészt azért mert déli fal, és a nagy hőség miatt kellemetlen lett volna a mászás, másrészt pedig kissé elbizonytalanodtunk az Agner kunsztjaiban tapasztalt nehézségi besorolás miatt.

A Tofana di Roses ködsapkája
A Tofana di Roses ködsapkája

A Demuth kante egy 700 méteres út, a Cima Ovest keleti élén, 20 kötélhosszal. Nehézsége egy helyen VII, amely VI- A0 al is teljesíthető, egy 6 m-es áthajló sárga repedés. A többi hossz főként IV es V-ös, egy-két ennél könnyebb résszel.
Öt órára lőttük be a felkelést. Nagyon rosszul aludtunk mindketten, a sátrunkat az Auronzo ház melletti parkolóban a Zinne fantomjának hűvös lehelete lengette, ezzel gyengítve minket, akik az egyik csúcsára óhajtanak másnap törni.

Szellemek
Szellemek

Korán indultunk, de már többen megelőztek minket a beszálláshoz vezető úton. Az északi falak alá érve láttuk, hogy mindenki a legnagyobb torony a Cima Grande Comici útja előtt sorakozik. Hát igen, ez a legnépszerűbb út itt a Tre Cime di Lavaredo csoportban. Később már megjelentek a Hasse Brandler alatt többen, és egy parti beszállt a Das Phantom der  Zinne-be is.

Hajnali fényben a Cima Grande
Hajnali fényben a Cima Grande

A Demuth kante egy párkányra történő harántozás után indul.

Az első hosszok egyikében
Az első hosszok egyikében

Jó tempóban faltuk a hosszokat, és kb. 3 óra múlva ott álltam az út kulcshelye alatt. Tominak jut a kunszt, ezt már előre megbeszéltük, és ott az áthajló repedés alatt, azt szemlélve nem tűnt megoldhatatlan feladatnak. Támadásba lendülünk, hipp-hopp és már fent is van Tomi a kunszt feletti standban.

Überhang riss
Überhang riss

Én jövök. Négy mozdulatos boulderprobléma 2700 méter magasságban. Bal láb fent magasan, bal alsósból jobb kézzel egy dudorra felnyúlni, meghúzni Gastonba, majd betartani, ebből bal kéz fel egy késre, és jobbal már ott van egy  zseb. Egy lépést nem léptem meg pontosan, megcsúszott a lábam, de szerencsére tartottak az ujjaim.

Póz 1
Póz 1
Póz 2
Póz 2

Hamarosan elértünk egy nagy odúhoz. Emellett folyik át az összes csapadék, ami a keleti falra esik. Itt a falon lévő összes perem, fogás lekerekedett, biztosítás a kompaktság miatt nehézkes.

Az odú
Az odú

Miután felérkeztünk a ringbandra még két kötélhosszt másztunk a csúcsig -standlebontós utánmászással- amelyek nagyon szép kövön vezetett fel.

Kiszállás
Kiszállás
Csúcsöröm :)
Csúcsöröm 🙂

Lefelé menet kis civakodás volt egy elmért ereszkedés után, de kb. 1,5 óra alatt leértünk a kocsihoz.

Az Nagy-Zinne északi fala fentről, benne a partikkal
Az Nagy-Zinne északi fala fentről, benne a partikkal

Másnap a Cinque Torri-hoz mentünk egy levezető mászást tervezve, mivel lassan véget ér a mászóhét.

Cinque Torri alaprajz

A Torre Grande-ra másztuk a Finlandia 5 kötélhosszas VII-  -os utat. A pszichém és a motiváltságom aznap egy kicsit mélyrepülésben volt, de a gyönyörű kompakt kő kárpótolt mindenért.

Finlandia
Finlandia

A toronyról a legendás főkéményen keresztül ereszkedtünk le mi is. Ami egy barlangásznak megszokott dolog gondolom, de nekünk nagy élmény volt. Kb. 55 méter ereszkedés végig a kémény két fala között a levegőben.

Ereszkedés a Torre Grande-ról
Ereszkedés a Torre Grande-ról

Megcsodáltuk a panorámát a Rifugio Scoiattoli-nál, lesétáltunk a kocsihoz,  Cortina-ban ettünk egy pizzát, sörözgetéses este, majd másnap indultam haza, Tomi pedig vissza Arco-ba tanfolyamoztatni.

Cinque Torri
Cinque Torri

Elröpült az az egy hét ott a dolomittornyok között, sok nehézség volt a 70 kötélhossz alatt, de most már csak a pozitív dolgok erősek bennünk, amik az újabb kalandra hívnak…

Torre Grande
Torre Grande

Mászók: Vörös Tamás és Flaska Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük