Boulder Worldcup Vienna 2009

Hétvégén Bécsben tartották az IFSC Boulder Világkupát. Érdemes volt kilátogatni a szomszédba, ha már úgy is rossz idő volt, hogy megnézzük, hogy tolják a nagyok és hogy lehet sok pénzből színvonalas, profi versenyt rendezni.

A verseny pénteken kezdődött, ahol 81 férfi és 51 női versenyző ugrott neki a selejtező kunsztoknak. A kvalifikációt nemek szerint két fordulóban oldották meg, ahonnan csoportonként 10-10 versenyző jutott tovább. Magyar versenyzők sajnos nem jutottak a középdöntőbe, de ezúton is köszönjük nekik a részvételt!

Szombaton a meghírdetett délelőtt 10 óra helyett 13órakor vette kezdetét a középdöntő. Ezt egy külön erre a célra épített falon rendezték meg a kletterhalle oldalában. Maga a fal fedett volt, a fal melletti szabad területen pedig elfért a nézősereg.

A szombati délelőtti eső így nem áztatta el a falakat, viszont nem kímélte a nézőket. A rendezőség legalább a sártól megkímélte a kíváncsiskodókat a nézőtérre leterített faforgács szőnyeggel. Aztán kényeztetésnek volt még Red Bull Dj Truck, óriáskivetítő, büfék, két osztrák MC, akik végig kommentálták a versenyt német és angol nyelven és délutánra még a nap is kisütött.

A középdöntőben vegyesen indultak fiúk és lányok két csoportban. Természetesen a lányoknak más kunsztokat kellett mászniuk, mint a fiúknak. 4 boulder probléma megoldása volt a feladat. Kunsztonként 6 perc állt rendelkezésre, amit 6 perc pihenő követett. Az időket egy kijelzőn követhették figyelemmel a versenyzők, illetve a nézők. A döntőbe nemenként 6 versenyző jutott be. Sokaknak meglepetés volt, hogy több ismertebb topmászó sem került be döntőbe. Adam Ondra a 11. , David Lama a 13. , Cédric Lachat pedig csak a 9. helyen végzett.

Íme a döntőbe került versenyzők névsora és pár kép a középdöntőről:

1. Barrans David
2. Gelmanov Rustam
3. Glairon Mondet Guillaume
4. McColl Sean
5. Fischhuber Kilian
6. Shalagin Mykhaylo

1. Stöhr Anna
2. Wurm Juliane
3. Balakireva Aleksandra
4. Bibik Olga
5. Noguchi Akiyo
6. Lavarda Jenny

A középdöntő és a döntő közötti holtidőt a szervezők egy dinamó (ugró) versennyel töltötték ki, ahol világrekord is született. Az új rekordot (272,5cm) ketten is meg tudták ugrani.

A döntő alatt kettesével érkeztek a versenyzők a falakhoz, egy lány és egy fiú. Ez megkönnyítette a nézők dolgát, hiszen nem kellett egyszerre nyolc helyre figyelni. A versenyzőknek 4 percük volt a kunsztok megoldására. Ha megmászták, vagy lejárt az idejük, egyből jöhetett a azonos nemű követlkező versenyző. A döntőben is 4 probléma várt megoldásra. A rendezők fantáziadús utakat raktak össze, volt reibungos, peremes, ugrós, egyensúlyozós kunszt is. A döntőre a közönség is megszaporodott, így már komoly hangja volt a szurkolásunknak. A versenyt végül az Oroszok nyerték. A nőknél Aleksandra Balakireva, a férfiaknál pedig Gelmanov Rustam.

Pár fotó a döntőről és a végleges sorrend:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük