Az astanga vinyásza jóga

Az astanga vinyásza jóga az egyik legdinamikusabb jógairányzat, amely tradicionális gyökerekkel rendelkezik. Magát a rendszert Thirumalai Krishnamacarya-tól származtatják, majd Sri K. Pattabhi Jois és tanítványai által vált ismertté.

Minden egyes óra a felépítés szempontjából ugyanaz, a gyakorlatok úgy követik egymást, mint egy koreográfia, amely tartalmazza az ászánákat és az összekapcsolásuk sorrendjét, ezáltal válhat egy bizonyos idő és rendszeres gyakorlás után mozgó meditációvá. Az egyes ászánákat öt légzésig tartjuk ki, amelyek dinamikus összekapcsolását a vinyászák, ritmusát pedig a légzés adja. Az úgynevezett vinyászák a Napüdvözlet elemeire épülő mozdulatokból tevődik össze.

Az első sorozat körülbelül 50 gyakorlatból áll, segítségként minden ászánához tartozik egy könnyített verzió is, amely hozzájárul ahhoz, hogy az éppen aktuális állapotunknak megfelelően hajtsuk végre a sorozatot. Az erő és a hajlékonyság azonos arányban található meg a sorozatokban, ezáltal biztosítja a két komponens egyensúlyát. Mint minden jógairányzat ez is számos jótékony hatással rendelkezik, csökkenti a stresszt, befolyásolja az érzelmi állapotot, a mentális és a fizikai egészséget is fejleszti, megteremtve a test, a lélek és az elme közötti harmóniát.

Az ászánák mellett fontos szerep jut a légzésnek, a dristinek és a bandháknak. Sajátos légzéstechnikával rendelkezik, ami a dristivel együtt (fókuszált tekintet) segíti az elme összpontosítását. Dristi jelenti a kitartást, összpontosítást a cél felé, amire rászegezed a tekintetedet és nem veszed le róla. A bandhák (belső izomzárak) segítenek a stabilizálásban és az egyensúly megőrzésében, valamint a testben áramló energiák tudatosításában. Ezekből a komponensekből adódik össze az egység, amely során erőssé és rugalmassá válhatunk, erő a mindennapokhoz és rugalmasság az élet nehézségeinek a kezeléséhez. Komoly követelményeket támaszt gyakorlójával szemben, kárpótlásként viszont hozzájárul a személyes fejlődéshez, az én felfedezéséhez. A megismeréséhez vezető utat jelenti, felszínre hozza a megismerendőt.
A gyakorlása erőfeszítést, szenvedélyt és kitartást igényel. Úgy tartják ahol nincs erőfeszítés, ott nincs haszon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük