Új utak az Antarktiszon!

A tavalyi év végén, a Groupe Militaire de Haute Montagne (Francia hadsereg elit alpinista különítménye) tagjai új utat másztak az Antarktiszi Queen Maud Landen a Holstind gránit toronyra és számos más csúcsra.

A csapat 19 kötélhosszas új utat mászott a Holstind északi pillérén. Az utnak a Pilier Choudens Renard nevet adták (650m, A2/A3), két társuk emlékére, akik egy Shishapangma expedíción haltak meg 2003-ban.          A sikeres mászás után három mászó az Ulvetanna (Farkas Fog) elképesztő déli falán tett bátor kisérletet egy új út nyitására. A mesterséges mászással leküzdött függőleges szakaszt 9 hosszból oldották meg, ami  a Bouteille nevet kapta. Ám ezzel a mászóknak nem ért véget a túra. A csúcs elérésével akarták megkoronázni a projektet. További 8 kötélhosszt haladtak a könnyebb sziklákon és a mix terepen követve a gerincet, míg végül a csúcs előtt 3 hosszal a egyre romló időjárás visszafordulásra kényszerítette őket. Az ereszkedés azonban sikeres volt és 36óra mászás után épségben visszaértek az alaptáborba.

Az expedicíó többi tagja sem tétlenkedett, hanem elsíeltek King Olaf Mountainshez és négy, ezideig mászatlan csúcsot hódítottak meg.

Az expedíció ideje alatt a térségbe érkezett egy svájci-német csapat is, melynek tagjai Stephan Siegrist és a Huber fivérek. Céljuk, hogy új big-wall utat nyissanak a Holtanna és az Ulvetanna gránitfalain..

forrás: www.climbing.com