Top 10 legnépszerűbb boulder hely 10/3

Cikksorozatunkban a harmadik „legnépszerűbb boulder hely” szintén egy amerikai mászóvidék a Hueco Tanks, mely 51 km-re helyezkedik el Új Mexico-tól.


Hueco Tanks nagy népszerűségnek örvend, mind a kezdő, mind a profi boulderesek körében.

Itt található többek között a Fred Nicole által nyitott, a hely egyik híres boulderpélmájának számító Esperanza V14 (8b+) nevezetű kunszt.

Fred Nicole Esperanza
Fred Nicole Esperanza

Ezt Crish Sharma is ismételte mindössze 3 nap alatt, a videót itt láthatjátok. Paul Robinson, Dave Graham, Jon Cardwell is itt ismételte a szintén Fred Nicole által nyitott Terre De Sienne V14 (8b+) nevű problémát, a videot itt láthatjátok. És ne feledkezzünk meg Daniel Woods-ről sem, aki harmadikként mászta meg a Terremer V15 ( 8c ) nehézségű boulderproblémát mely a Diaphanous Sea  V12  ( 8a+) és a Terre De Sienne V14 (8b+) utak összemászásából született, ez is  Fred Nicole keze munkája 2005-ből. Az útról egy kis ízelítőt Paul Robinson mutat be itt.


Hueco Tanks-ben a boulderezés rendkívül változatos sziklatömbökön történik, amelyeken sehol nem látott formákat találunk.

A szikla vulkáni eredetű, mélyedésekben, lyukakban gazdag, amire a hely neve is utal: Hueco egy spanyol szó, jelentése horpadások, mélyedések.

Dave Graham Full Throttle V13 (8b)
Dave Graham Full Throttle V13 (8b)

Hueco Tanks-ben mindenki megtalálja a számára megfelelő fokozatott V0-tól (4) V15-ig (8c). Meredek áthajlások, kis peremek, egy- két ujjas lyukak jellemzőek a tömbökre, ahol főként nagy ujjerőre és erőkitartásra van szükség a technikás megoldásokkal szemben.

A hely boulder problémáinak egy részét  itt találhatjátok meg, a kalauzt pedig itt rendelhetitek meg.

Az optimális mászóidőszak itt is a tél, november elejétől egészen március végéig, amikor is a hőmérséklet napközben 5-22 fok között változik. A téli szezonban uralkodó száraz és viszonylag hideg időjárás teszi lehetővé a peremek megfelelő tapadását, ellentétben a nyári rendkívüli hőséggel.

Hueco Tanks légvonalban több mint 9000 km, ezért ahogy a másik amerikai helyre Bishopra is igaz, érdemesebb itt is hosszabb időt eltölteni melyre több a mászók által is kedvelt camping áll rendelkezésre.

A Rock Ranch és a State Park Kemping, mind árban, mind elhelyezkedésben is igen baráti, hiszen egy éjszaka csupán 5 USD.

10 legnépszerűbb Boulder kunszt Hueco Tanks-ban:

Mushroom Roof 7b+ itt nézheted meg

King Cobra 7a   itt nézheted meg

Power of Landjager 8a itt nézheted meg

Dragonfly  6c itt nézheted meg

Diphanous Sea 8a+ itt nézheted meg

Babyface 7a+ itt nézheted meg

Full Service 7c+ itt nézheted meg

Fern Roof 7c+ itt nézheted meg

T-Bone Shuffle 6b itt nézheted meg

Daily Dick Dose 7a+ itt nézheted meg

És egy további videó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük