Jégmászó morzsák a nagyvilágból..

Javában benne vagyunk a jégmászó szezonban. Egymást követik a versenyek, fesztiválok és az egyre nehezebb első megmászások. Ezekből szemezgetünk egy kicsit, lényegre törően.

A két osztrák hegyivezető, Albert Leichtfried and Benedikt Purner új utat mászott Gasteinertal-ban, Ausztriában. A Centercourt névre keresztelt út 300 méter hosszan vezet és WI7+ nehézségi besorolást kapott. Az igen vékony jégen vezető útból kiálló sziklában ugyan néhány nittet elhelyeztek, de a kulcshossz legnehezebb részein a biztosítást egy mindössze 6cm-es, félig becsavart jégcsavar jelentette.

A Centercourt-on kívül két út kapott ilyen nehéz besorolást a Földön. Az egyik a „Second choice” Norvégiában, a másik a „Senda real” Chilében.

A Centercourt kulcshossza
A Centercourt kulcshossza

A tizenötödik nemzetközi jégmászó fesztivált Amerikában rendezték meg, Ouray-ben, január 12.-13.

A rendezvényen mászók ezrei jelentek meg, ahol a legjobbak természetesen versenyben mérhették össze tudásukat társaikkal. A nőknél ez Ines Papert-nek, a férfiaknál pedig Josh Wharton-nak sikerült a legjobban. A fesztivál egyik legnagyobb látványossága Will Gadd performansza volt, az Endless Ascent. Will azt vette a fejébe, hogy 24 óra alatt annyit mászik egy 40 méter magas WI4-es jégen, hogy az kitegyen annyi függőleges métert, amennyi az Everest alaptáborától felérne a csúcsig. Nos végül 194 alkalommal futott fel a falon, ami 7760 méternek felel meg. Ezzel megduplázta eredeti tervét.

Will Gadd első köre a jégen
Will Gadd első köre a jégen

Rudolf Hauser, Alexander Holleis és Rupert Huber január 4.-én Gasteinertal-ban, – ugyan abban a völgyben, ahol a Centercourt sikeres megmászása történt – teljes egészében megmászták a Gamsstubenfall-t. A 800 méter hosszú, WI7 nehézségű úttal már évek óta próbálkoztak erős kötélpartik, de egyben még senkinek sem sikerült kimásznia. Rudolf társaival 11 órás, maratoni mászásban győzte le a falat, ahol az extrém nehézségek extrém veszélyekkel is társultak. A kulcshosszban például egy 36 méteres runout van, ahol az utolsó pont egy 8cm-es jégcsavar..

Rudolf Hauser alig egy héttel később, sikerein felbuzdulva újabb bravúrt mutatott be: megszólózta az ugyanitt található Supervisior-t (270m,WI6). Az utat 1óra 40 perc alatt teljesítette, mindenféle biztosítás nélkül.

Rudolf Hauser szólója a Supervisor-on
Rudolf Hauser szólója a Supervisor-on

Kilencedik alkalommal rendezték meg az Ice Master-t Daone-ban, Olaszországban, január 15-17-ig. A versenyen nehézségi és gyorsasági kategóriák is vannak. A ranglista végül az alábbiak szerint alakult:


Férfi nehézségi: 1. Bendler Markus AUS ; 2. Park Hee Yong KOR ; 3. Aufdenblatten Patrik CHE

Női nehézségi: 1. Graftiaux Chloe BEL ; 2. Maureau Stephanie FRA ; 3. Hrzova Lucie CZE

Férfi gyorsasági: 1. Batushev Pavel RUS ; 2. Gulyaev Pavel RUS ; 3. Lysenko Igor RUS

Női gyorsasági: 1. Shabalina Viktoria RUS ; 2. Shubina Nadezda RUS ; 3. Petkova Radka BGR

Végül következzen a győztes, Bendler Markus nehézségi mászásáról egy amatőr videó, ami ráadásul hosszú is, de akit érdekel, hogy mit kell tudni a világ legjobb jégfejsze zsonglőreinek, annak érdemes végignézni..

forrás: www.planetmountain.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük