Elkezdődött a Cold 2 forgatása

A sikeres Gasherbrum II téli megmászása után Denis Urubko és Simone Moro december végén egy újabb 8000-es téli megmászására indult. Most a Nanga Parbat a cél, ami 9.-ik legmagasabb pont a Földön a maga 8126 méterével.

A Nanga Parbat-nak 3 oldala van: a Rupal fal, a Rakhiot fal, és a Diamir oldal. Moro-ék a Diamir oldalt választották, hogy elsőként hódítsák meg a csúcsot télen.

Simon Moro-ék tervezett útvonala
Simone Moro-ék tervezett útvonala

 Négy csúcs állja még a hegymászók próbáját télen a 8000-esek közül (K2, Nanga Parbat, Gashebrum I, Broad Peak), mindegyikük  Pakisztán területén található. Rendkívül hideg és szélsőséges itt a tél. 

 

A  „Végzet hegyének” első megmászása:
A Nanga Parbat csúcsán először Hermann Buhl állt 1953 július 3.-án, aki a Rakhiot face felől jutott fel 17 órás megpróbáltatás után, palackos oxigén használata nélkül.  

 

Úton a csúcs felé
Úton a csúcs felé

A csúcsot este fél nyolckor érte el kevéssel sötétedés előtt , majd következett az addig legnagyobb magasságban töltött szabad bivakolás 7925 méteren. 

Hermann Buhl a Nanga Parbat csúcsán
Hermann Buhl a Nanga Parbat csúcsán

Az V. táborba 41 órával a csúcstámadás kezdete után érkezett vissza teljesen kimerülve, elfagyott lábakkal, és vad hallucinációk közepette. Hermann Buhl vasakarata előtt meghajolt a Nanga Parbat.

A 29 éves Hermann Buhl a Nanga Parbat megmászása után
A 29 éves Hermann Buhl a Nanga Parbat megmászása után

A 2012-es Nanga Parbat Expedíciót már twitteren és facebook-on is nyomon lehet követni, együtt lehet izgulni a csapattal.

klikk ide

Itt pedig két kisvideo a kiutazásról

Forrás: summitpost.com, thenorthfacejournal.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük