Beülő

A legfontosabb dolog a beülő komfortjánál a megfelelő illeszkedés. Az emberek hihetetlenül változatos alakú, méretű beülőkből választhatnak, de megtalálni a helyes méretet elég trükkös. Három fontos méretre kell odafigyelni a vásárlásnál: a derékméret, a combméret, és a „hevedertávolságra”.

A manapság vásárolható beülők az első két méretet tekintve nagy választékot nyújtanak, viszont a hevedertávolság szempontjából kritikusak. A Metolius beülőinél mindhárom méretet lehet állítani. Ez a világon egyedülállónak számít, a többi beülő hevedertávolságát nem lehet állítani!!!

A helyesen beállított beülő a kötélben lógó mászó  testtömegének nagyjából 20-30%-át a derékhevederre, 70-80%-át a lábhevederre osztja el. A derék heveder és lábheveder beállítása nem igényel különösebb gondot, ösztönösen beállítható. A hevedertávolság helytelen beállítása, választása viszont veszélyes lehet.

A hevedertávolság a derékheveder és lábheveder közötti távolságot jelenti. Ha ez a távolság kicsi, akkor a mászó hanyatt fordul esésnél a beülőbe. Ha ez a távolság túl nagy, akkor a derekat éri nagy terhelés esésnél, amely nagy fájdalommal járhat.

Érdemes lehet erre odafigyelni komolyabb esés lehetőségét is tartogató utak esetében.

Forrás: www.metoliusclimbing.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük