Alapfokú sziklamászó tanfolyam – ARCO – 2021

Az Ujjerő Hegymászó- és Sportegyesület 2021. augusztus 14-22-ig alapfokú sziklamászó tanfolyamot hirdet, a sziklamászók egyik európai paradicsomában, Arcoban, a Garda-tónál! Minden olyan kalandvágyó jelentkezését várjuk, aki szeretné elsajátítani a biztonságos mászás, biztosítás, ereszkedés fortélyait kiépített, vagy akár kiépítetlen sziklán mozogva. Ha szeretnéd átélni a mediterrán mászóvidék semmihez sem hasonlítható érzését, a pálmafák, strandok, pizzériák, bárok hangulatát, mindezt laza emberek között, akkor gyere és mássz velünk!

A tanfolyam célja:
A jelentkezők számára olyan biztonságos alapfokú gyakorlati és elméleti hegymászó ismeretek átadása, melyek birtokában a résztvevők a sziklamászó iskolákban és jól kiépített több kötélhosszas sportmászó utakban biztonságosan mozoghatnak, illetve a kiépítetlen (trad), több kötélhosszas alpesi utakban alkalmazott technikákba is betekintést nyerhetnek. Rendszerezett tudást szerezhetnek a sziklamászás során kiépítendő biztosítási lánc elemeiről, eszközeiről, a váltott mászás lépéseiről, valamint a feljutást követő váltott leereszkedésről. Az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva megismerhetik a felsőbiztosításos sziklamászást, majd az előlmászást és leereszkedés módszereit egy és több kötélhosszas sziklamászó utakban. A gyakorlati alkalmakat elméleti előadások segítik. Ezek során a átfogó képet nyújtunk többek között a felszerelésekről, a mászás fizikájáról, a biztosítás technikájáról, az időjárásról, hegyi veszélyekről, kőzetismeretekről, a tájékozódásról, a hegyi etikáról, hegymászó történelemről és a mászás közben alkalmazott elsősegélynyújtásról. A tanfolyam vizsgával zárul.

A tanfolyam időtartama: 2021. augusztus 14-től 22-ig, az itthoni gyakorlati nap és vizsga  időpontja szeptember 5-6.
A COVID 19 miatti bizonytalan helyzet miatt az időpont változtatás jogát fenntartjuk!

A tanfolyam tartalma: 8 gyakorlati nap és 6 elméleti előadás Arcoban, 1 gyakorlati nap és a gyakorlati vizsga itthon, Oszolyon.

A tanfolyam helyszínei: Olaszország, Arco környéki, és Sarca-völgyi sziklák, Oszoly

A tanfolyam vezetője: Vörös Tamás 

A tanfolyam díja: 90.000Ft

Jelentkezni lehet: 2021. augusztus 1-ig a tanfolyam vezetőjénél, a tamas.voros@gravitybudapest.com e-mail címen. Jelentkezésed 20.000Ft előleg befizetésével tudod megerősíteni. A jelentkezési határidő utáni visszalépés esetén az előleget visszafizetni nem tudjuk. A tanfolyam maximális létszáma 12 fő.

Vizsgák: Elméleti vizsgát kell tenni az előadások anyagából. A gyakorlati vizsgához feltétel a sikeres elméleti vizsga, a 10 előlmászott kötélhossz (legalább UIAA III) és a 6 teljes mászónap, valamint az egyesületi oktató javaslata. A vizsgát a tanfolyamvezető minősíti. A tanfolyam illeszkedik a MHOK vizsgarendszerébe.

A tanfolyamot abban az esetben tudjuk megtartani, amennyiben a járványhelyzet erre lehetőséget ad. Amennyiben nem tudunk Olaszországba utazni, vagy Magyarországon tartjuk meg a képzést, vagy másik időpontot jelölünk meg. Természetesen ilyenkor lehetőség van a visszalépésre és a befizetett összegeket visszakapjátok.

A tanfolyamra szükséges technikai felszerelések:

 • 1db dinamikus egészkötél (páronként)
 • 1db hegymászósisak
 • 1 db HMS karabiner
 • 3 db csavaros karabiner
 • 5 db sima karabiner
 • 10 db expressz (páronként)
 • 1 db 60 cm-es varrott heveder
 • 2 db 120 cm-es varrott heveder
 • 1db 5-6 mm-es poliamid kötél (1,2-1,5 m)
 • 2db 5-6 mm-es kevlár, vagy dynema kötél (1,2-1,5 m)
 • 1db „pruszik” kötélgyűrű (4-5mm, poliamid 0,8m)
 • 1db éksor (legalább 8db) (páronként)
 • 1 db friend
 • 1 db hex
 • 1 db tricam
 • 1db biztosító eszköz (lapka tipusú eszköz)
 • 1db ékkiszedő (páronként)
 • Mászásra alkalmas lábbeli és ruházat

A tanfolyam díja tartalmazza: az elméleti és gyakorlati napokra szakképzett, oklevéllel rendelkező oktató részvételét, a szervezési költségeket

A tanfolyam díja nem tartalmazza: az utazást, a szállást és étkezést, az Ujjerő HSE és az MHSSZ éves tagdíját, a speciális mászó felszerelések bérletét és az extrém sportokra érvényes biztosítást

A tanfolyam idejére a TB-t kiegészítő Extrém Sportbiztosítás megkötése és az európai TB-kártya megléte mindenki számára kötelező!

Az egyesületnél mászófelszerelések kedvezményes bérlésére van lehetőség !

A Ujjerő Hegymászó és Sportegyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a hegy- és sziklamászás veszélyes sport, annak kockázatai az oktatók maximális figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. A tanfolyamon mindenki csak a saját felelősségére vehet részt. A tanfolyamon csak egészséges, sportolásra alkalmas állapotban szabad részt venni. A résztvevők nem állhatnak alkohol, drog, vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt. Ha bármilyen olyan jellegű betegsége lenne, vagy olyan gyógyszeres kezelés alatt áll, ami befolyásolhatja a hegymászó tevékenységet, azt kérjük a tanfolyam kezdete előtt jelezze a tanfolyam vezetőjének.

A tanfolyamra minden 18. életévét (szülői engedéllyel 16. életévét) betöltött kalandvágyó jelentkezését várjuk!