A világ legnehezebb offwidth repedése

Angol klájmberek, név szerint Tom Randall és Pete Whittaker 5.14b (8c) nehézségűre értékelték a Utahban található Century Crack-et. Randall szerint a repcsi három 5.13c-s részből épül fel, pihenő nélkül a végén egy kiszálló kunszttal. Állítása szerint a 40 méteres, nagy részében vízszintes tetőben haladó mászás nehezebb, mint bármelyik hasonló jellegű az Államokban.

Randall és Whittaker Angliában edzettek speciálisan a projektre, megépítve az amcsi repedéseket fából. Idén ősszel visszatérve az eredetiekhez, egyből érezték a kemény munka eredményét. Könyedén letolták a következő klasszikus problémákat: Spatial Relations (5.13a), Lucille (5.13a), Trench Warfare (5.12d).

Miután bemelegítettek a srácok letúráztak délre Canyonlands-be, hogy belemozogjanak a Century Crack-be. Két napot dolgoztak az úton és előre elhelyezték a biztosítási pontokat, amiket 5-ös, 6-os friendekkel oldottak meg. A második nap első próbája szerencsésnek bizonyult, hisz mindketten megmászták az utat!

Mielőtt megcsinálták a nehézségi besorolását az útnak a „Wideboyz” ellátogatott még Zion-ba és Indian Creek-be, hogy legyen összehasonlítási alapjuk. Itt a következő offwidth-ek estek el: Gabriel 5.13b (Zion), Belly Full of Bad Berries 5.13a (Indian Creek), Price of Evil 5.13b (Indian Creek).

Wideboyz:

forrás: climbing.com, ukclimbing.com, wideboyz.blogspot.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük