A lehetetlen újrajátszása

A SuperTopo-n tegnap (2012. január 19-én) megjelent bejegyzésben a Patagonia-szakértő Rolando Garibotti megerősítette, hogy Hayden Kennedy és Jason Kruk 13 óra alatt megmászták a Cerro Torre dél-keleti vonulatát kihagyva a Maestri-féle „nitt-létrát”, bár valószínűleg néhány standot azért használhattak.Garibotti szerint Kennedy és Kruk mindössze 5 nittet akasztott meg. Négyet a Ermanno Salvaterra 1999-es kísérlete során használtból és egyet, amit Chris Geisler helyezett el amikor tavaly Kruk-kal kísérelték megmászni az utat.

Kennedy és Kruk nagyjából Kruk és Geislerrel kíséreletének az útvonalát követték. Idén ingázással (a 2011 kísérlet utolsó kötélhosszában) sikerült továbbjutniuk abba a 3 összefüggéstelen kötélhosszba ami tavaly elválasztotta Kruk-ékat a csúcstól, megerősítve ezzel Geisler állítását mely szerint már „kínzóan közel” voltak a sikerhez.

Garibotti szerint az út nehézsége 5.11 A2. A posztban azt is írja, hogy az ereszkedés során Kennedy-ék a headwall-ból és az egyik alatta lévő kötélhosszból eltávolították a Maestri-féle nittek nagy részét. Így a Compressor út tulajdonképpen nem létezik többé.

Egy kis történelem:
1970-ben Cesare Maestri egyedül tette meg a Cerro Torre csúcsa alatti 35 méteres szakaszt. Felette már csak az utolsó jéggel borított emelkedő volt a csúcsig. Azok a fantasztikus fehér képződmények amik úgy magasodnak a patagóniai égen mintha hatalmas fehér zúzmarafelhők lennének.

Később Maestri így nyilatkozott: „ez csak egy darab jég, nem igazán képezi a hegy részét; egy nap el fogja fújni a szél”.

Számára az igazán fontos mászás lejjebb volt, a sima gránitfalon, a szédítő 1200 méteres magasságban, a gleccseren túl,  ahol a társa, Toni Egger feküdt eltemetve. A hegymászók szerte a világban megkérdőjelezték az 1959-es állítólagos első megmászást, de most már mindenkinek el kellett hinnie, hogy Maestri tényleg megcsinálta, új utat nyitott. Mivel ebben az útban otthagyta a nyomát – bőségesen. A mintegy 400 nitt és a befúrásukhoz használt nagyjából 90 kg-os kompresszor kétségbevonhatatlan bizonyítékot szolgáltatott.

A célja, ahogy azt később megírta a „2000 Metri della Nostra Vita” c könyvében, a visszatérés volt a Cerro Torre-ra és egy olyan út meghódítása, amit még senki sem volt képes megmászni. Mindezt azért hogy a kételkedők szégyenkezzenek amiért megsértették őt és társa emlékét, aki életét vesztette az út megmászása során.

forrás: www.alpinist.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük